Литературен форум  

Брой 1 (424), 29.08. - 04.09.2000 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

 

"Литературен форум" в Австрия

 

Със съдействието на Фондация "Отворено общество" през януари т. г. редакцията на "Литературен форум" бе на посещение в Австрия по покана на Българския културен център във Виена - Дом "Витгенщайн". На вечерта, организирана по този повод, писателят Станислав Стратиев представи редакционния колектив пред присъстващата част от многобройната българска общност в австрийската столица. От своя страна ние разказахме за работата си, за моментното състояние на българското книгоиздаване, за културния живот у нас и пр. Миналогодишните броеве и изданията на ЛФ предзивикаха голям интерес, което нашите сънародници споделиха след официалната част, а и го доказаха, отнасяйки със себе си доста книги.

В рамките на гостуването бяха проведени срещи с редакцията на австрийското списание "Wespennest", с известната австрийска писателка Мариане Грубер, председател на Австрийското общество за литература, с представители на известната и у нас фондация - "Културконтакт"...

Два от дните бяха отделени за пътуване до Залцбург, където се срещнахме както с катедрата по българистика в тамошния университет, така и с много българи, живеещи в града.

Виена, Алпите, Залцбург... Както се казва, посещението в Австрия остави неизличими следи в съзнанието ни. И особено откриването на една забележителна (наистина) изложба на Сезан. Възможността да я посетим дължим изцяло на българския културен аташе в австрийската столица - г-жа Лилия Рачева, наш усмихнат, всеотдаен и незаменим гид през цялото време. Специални благодарности дължим и на г-н Кателиев, директор на Дом "Витгенщайн".

В архитектурния комплекс по проект на Хундертвасер
В архитектурния комплекс по проект на Хундертвасер
Среща с катедрата по българистика в университета в Залцбург
Среща с катедрата по българистика в университета в Залцбург
Среща-разговор с българската общност в Дом "Витгенщайн"
Среща-разговор с българската общност в Дом "Витгенщайн"
Българската литература

© 2000 Литературен форум