Литературен форум  

Брой 2 (425), 05.09. - 11.09.2000 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

  

  Горчивата съдба на емигранта и мене не подмина

 

Рубашкин в парижката дискотека "Сантиклер"Борис Рубашкин, създателят на руския модерен танц казачок, е роден през 1932 г. в София в семейството на българката Теодора Лилова и казака Борис Чернорубашкин. В началото на 60-те години емигрира в Австрия. В Залцбург живее и до ден-днешен.

“... Не познавам чувството за мъст, защото то е животинско. Това не значи, че в гърдите ми не са бушували страстите, описани от Ботев в стиха: “Силно да любя и мразя”. Любил съм силно и страстно – родина, семейство, приятели, природата, кафененцето, кръчмето. Мразил съм и мразя всякакъв вид насилие и посегателство върху човешката личност. И особено ония, които поробиха България за 45 години и ме прокудиха от нея.

Хиляди българи като мен доказаха, че в свободни условия могат да се развият и да постигнат значителни успехи в живота си.

Стъпил на оперната сцена чак на 35-годишна възраст, успях да изпея централните баритонови партии в много световни театри. Плочите ми с руски песни и романси обиколиха планетата и също ми донесоха световна слава. Това е моето най-голямо удоволствие.

Редовете, които следват, драги читателю, са без украшения и измислици. Винаги съм се придържал към истината, защото, сладка или горчива, тя е по-ценна от лъжата” – пише Борис Рубашкин, правейки равносметка на близо 70-годишния си живот.

В следващите няколко броя ще се възползваме от любезността на г-н Рубашкин, който ни предостави част от мемоарите си, и ще ви запознаем с емигрантската му съдба.

Българската литература

© 2000 Литературен форум