Литературен форум  

Брой 3 (426), 12.09. - 18.09.2000 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

 

Петима български поети в Гърция

 

Съвременната българска поезия бе основният литературен акцент в току-що завършилите дни на културата в Гърция “Преспа 2000”, проведени под патронажа и в присъствието на гръцкия министър на културата Теодорос Пангалос.

По покана на организаторите на тези културни празници с международно участие се представиха и българските поети Калин Донков, Иван Бориславов и Румен Баросов. Те имаха два рецитала – единия в културния дом в Козани – център на областта, и втория - в Музея на модерното изкуство във Флорина. Българските поети четоха своите стихове в оригинал, а преводите им на гръцки, направени от преводачката Здравка Михайлова, бяха изпълнявани от гръцки артисти.

В превод на гръцки звучаха и стихове на Екатерина Йосифова и Силвия Чолева, които не присъстваха по лични причини. Рециталите предизвикаха силен интерес сред културната общественост на двата града и привлякоха многобройна публика – депутати от областта, писатели, художници, музиканти, любители на изящната словесност.

По повод на гостуването на българските поети Центърът на книгата в Козани и Домът за балканска поезия във Флорина издадоха и два плакета, в които българските поети са представени с поетически цикли в превод на гръцки и английски.

Калин Донков, Иван Бориславов и Румен Баросов бяха обявени за почетни членове на Дружеството за продължаване на културните традиции в Козани. Те гостуваха и в Дома за балканска поезия в Калитеа на брега на малкото Преспанско езеро и бяха сред официалните гости на концерта в построената от цар Самуил църква на остров Свети Ахил.

Българската литература

© 2000 Литературен форум