Литературен форум  

Брой 5 (428), 26.09. - 02.10.2000 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

ИЗЛОЖБА

Надя Меднева

Един съвременен унгарски график в София

pictureУнгарският културен институт отвори врати, за да приюти експозицията на известния унгарски график, илюстратор и художник-аниматор Ливиус Дюлаи. Той е роден на 2 декември 1937 г. в Барот. През 1962 г. завършва Висшето училище за изящни изкуства в Будапеща. Дюлаи създава преди всичко графики-уникати и илюстрации.

Изложбата съдържа тиражирана графика - 18 литографии от 90-те години и 14 линогравюри от края на 70-те, 80-те и 90-те години - нещо, което дава възможност на зрителя да проследи развитието на автора. В творчеството на художника се наблюдават няколко тенденции. Една от тях е свързана с романтизма и приказността. Но в уж сериозните сюжети винаги присъства фината нишка на хумора: “Девица, пасяща змей”, “Фаун и Флора”, “Гибралтарската Венера”, “Дон Кихот”, “Романтичен лист с кучешки впряг”. Други творби са с по-изявен хумористичен заряд, дори с елементи на карикатура. В тях графикът непосредствено съчетава реалистичното изображение с карикатурата: “Катедрала”, “Казанова”, “Рококо”, “Дюрер рисува носорог” и др. В третата група произведения авторът черпи вдъхновение от ренесансовия портрет (“Илюстрации към Фр. Вийон”). А четвъртата тенденция бележат подчертано еротичните творби “Илюстрации към Балзак”. В края на 90-те години Ливиус Дюлаи се обръща и към сюрреализма (“Морският бряг на бабите”). Сравнително малък брой от неговите гравюри имат подчертано декоративно въздействие (“Кармина Бурана”), всъщност повечето от тях се характеризират с грижлива изработка на детайла и свидетелстват за майсторството на художника в изтеглянето на линията.

Авторът е световноизвестен майстор на графичното изкуство. През 1971 г. той спечелва златния медал на II биенале по графика във Флоренция, а две години по-късно получава наградата “Мункачи”. През 1972 г. и 1980 г. е награден съответно със златен и сребърен медал на Международното биенале в Лайпциг, а през 1987 г. - с голямата награда на Фондацията “Алберт Чиллаг”.

От 1975 г. до 1980 г. художникът работи и в областта на анимационното кино - поприще, в което също печели международно признание.

Българската литература

© 2000 Литературен форум