Литературен форум  

Брой 9 (432), 24.10. - 30.10.2000 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

АТЕЛИЕ

Греди Асса

Да описваш изкуството на Греди Асса с обичайните термини на художествената критика е като да се опитваш да разрежеш въздуха с нож. Светът, който художникът ни открива, е свят на безкрайните времеви и пространствени измерения, свят на неочакваните обрати, които ни хвърлят във владенията на неизвестното.

Колоритът е най-забележителният аспект на изкуството на Греди Асса и начинът, по който той работи със светлината, е характеристика само на произведенията от най-висока класа. Блестящата интензивност на цветовете и енергията на контраста се допълват в нежна хармония.

Греди Асса е екстровертен художник - той ни предлага пълна палитра от преживявания, състояния на ума, интензивни емоции. Вибриращите докосваня, озадачаващите комбинации и прецизният цветови символизъм носят широк спектър от послания и създават неповторимата ефектност на неговите работи. Методът на работа на Греди Асса превръща рисуването в независима и самодостатъчна част от вселената на художника, която нахлува в нашата реалност чрез разграничаване от околната среда, без да натрапва или обяснява присъствието си.

Присъствие в потоянни експозиции и музейни колекции:

  • 1996 Музей на еврейското изкуство - Виена
  • 1996 Колекция Джон Барнс - Бостън, САЩ
  • 1994 Колекция на Бундестага - Берлин
  • 1993 Мемориален музей на Холокоста - Вашингтон
  • 1993 Фондация “Фридрих Науман” - Бон
  • 1989 Колекция на Петер Лудвиг - Аахен
  • 1988 Музей Лудвиг - Кьолн

Греди Асса. "Синя нощ", 1997 г. Греди Асса. Амстердам, 1997 г.

(В хартиеното издание на вестника има публикувани повече произведения на Греди Асса!)

Българската литература

© 2000 Литературен форум