Литературен форум  

Брой 9 (432), 24.10. - 30.10.2000 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

ФАКТ И ЛИТЕРАТУРА

Доносът като литературен жанр.
Писателят Цветан Марангозов разтваря част от досието си.

Продължение от брой 8

Строго секретно!

Управление III ДС

Донася: “ДРАГОМИР”
прието на 28.V.58 г.
в 21 час

Приел: капитан.В. Вутов, зам.
началник отделение II, отдел II

 АГЕНТУРНО ДОНЕСЕНИЕ

Здравко Петров, млад критик, който работи в списание “Септември” е също така от ония, които отричат социалистическия реализъм и ръководната роля на Партията в изкуството. Това под една или друга форма той много често го е заявявал в разговори. Той е член на Партията и произхожда от прогресивно семейство, но сред писателските среди е известен именно като един от отрицателните. Заради такива изказвания той бе наказан по-рано от ЦК на ДСНМ, когато работеше във вестник “Народна младеж”, но той не прие наказанието си, като подаде оставка. Той е много културен и много начетен младеж, но той много чете западни философи и е твърде объркан в мислите си. За пример ще приведа едно негово скорошно изказване. На 22 май т.г. на обяд в стола в присъствието на поетесата Блага Димитрова и Цветан Марангьозов се водеше разговор за идеите и философските възгледи изобщо. Той каза: “Въобще оптимистичните теории и философските възгледи са твърде повърхностни, плоски. Философския скептицизъм е истинска философия. Човек трябва да се съмнява абсолютно във всичко”.

През време на своето пътуване на Запад, Цветан Марангьозов е ходил и в Париж. Отначало той казваше че не е ходил, защото нямал бил пари. После ми каза че е ходил, а е криел това, защото паспортът му е бил издаден само за Западна Германия и е ходил така да се каже нелегално.

В един разговор, когато аз изразих, че имам желание да отида в Германия, но не мога да си осигуря там средства, той ми каза, че може да ми услужи в тая насока. Разказа ми, че той е получил пари по следния начин: тук в България давал пари / по 20 лева за един долар, които като отишел в Западна Германия получил депозирани в банка. Имало в София хора, които се занимавали с тая работа. Мъчих се да узная кои са тия хора и какви връзки имат със Запада, та могат така срещу български левове тук, да дават в България долари, но той решително отказа да ми каже кои са. Каза само, че ако аз желая да направя така, ще трябва да дам парите на него, а той да ги предаде на хората. Получаването на доларите в някаква западноберлинска банка било напълно сигурно.

Не зная доколко би могло да му се вярва за това, защото той не веднаж е лъгал и аз дори съм го хващал често в безобидни лъжи, когато той просто си съчинява разни истории и приключения. Правел съм му упрек за това и той си е признавал, че понякога за да се “изфука” е послъгвал.

“ДРАГОМИР”

27 май 58 година
София

СПРАВКА: Засечените лица са известни.

ЗАДАЧИ: 1. Коментарии всред вражески настроените писателски среди по конгреса на БКП, Московските съвещания и събитията във Франция, Ливан, Индонезия.

2.Да продължи срещите си и разговорите с Марангьозов като не настоява да го разпитва за лицата чрез които си е осигурил валута за посещение в ГФР.

3.Да установи по-тесен контакт със Сл.Чернишев с цел сближаване и създаване възможност за научаване замислите, връзките и намеренията.

4.Същото да направи с Банов като даде всичко каквото му е известно за него досега.

Вутов

Строго секретно!

Препис извлечение

УПРАВЛЕНИЕ VI
ОТДЕЛ I
ОТДЕЛЕНИЕ I

Донася: аг. “ДРАГОМИР”
Приел: ст. лейтенантСтанимиров
на 24.I.1969. в ЯК "Опера"

 

ЦВЕТАН МАРАНГОЗОВ - станал вече доста известен филмов режисьор под името Маран Гозов. Ругае нашия режим, - особено във връзка с чешките събития, но страда от носталгия и не крие това. Женил се наскоро, той ми заяви:”аз съм българин и искам децата ми да знаят български да се чувстват българи. Но в къщи нямало да може да създаде на бъдещите си деца такава възможност, защото жена му е немкиня и не знае български. Затова иска да може да посещава България когато си поиска, да може да праща децата си тук. Засега това му е невъзможно - ако почне да си идва в България, щял да му бъде отнет емигрантския паспорт, който бил свързан с редица превилегии и предимства. Имал право вече да стане западногермански гражданин, но не искал да го направи. Не се чувствал добре в Германия, сред немците. Не можел там и да прави такива филми, каквито би искал. Имал договор за още два филма и след това навярно щял да напусне Германия. Получил предложение от Холивуд, а и Петър Увалиев го бил викал в Англия. Беше току що ходил в Англия и каза, че навярно щял да предпочете Англия. Помоли ме да го абонирам тук за “Работническо дело” и за литературните издания. Казах му, че не бива да се бои, ако желае да се върне в България. Той каза, че за окончателно връщане и не мисли. Просто искал да може да посещава България. Посещавал го е месец преди това Димитър Дублев, който изглежда е “пренавил” нещата, уверявайки го, че няма от какво да се страхува, ако иска да посещава България. Марангозов ме запита:”тоя Дублев да не е от ДС, такива едни ми ги приказваше, сякаш той командва положението. Показа ми и едно негово писмо, в което Дублев пак се връща към този въпрос и настойчиво го вика в България, като му предлага да напишел едно писмо до Георги Джагаров, в което да се разкае за стореното. Това като условие за възможността да се върне. Марангозов и не мисли да пише такова писмо, което би го унижило. Нужно е да се съобразяваме с тия неща, ако искаме да го спечелим. Според мен обаче, той едва ли може да ни бъде с нещо полезен, освен с това, че ще израстне като режисьор и косвено, чрез себе си, ще създава добро име за България там. У нас той няма бъдеще, тъй като е достатъчно опорочен и покварен от капиталистическия начин на живот. Въпросът е просто да бъде неутрализиран, да не работи против България, да бъде в услуга на българите, когато те имат някаква нужда от него там. С други българи там той не се среща и ги отбягва.

Следва


Бел.ред. Правописът е автентичен.

Българската литература

© 2000 Литературен форум