Литературен форум  

Брой 9 (432), 24.10. - 30.10.2000 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

 

Помощ! Лауреатки!

 

Ако една ученичка пише стихове, това не е новина; новина е, ако не е писала. Хубавото е, че от време на време се организират разни конкурси, на които поетките да бъдат забелязани и наградени. Поредната проява в жанра е третият национален конкурс за млади поетеси на името на Дора Габе, организиран от община Генерал Тошево, Съюз на българските писатели, списание “Пламък” и читалище “Христо Ботев” - с. Дъбовник, резултатите от който бяха обявени през миналата седимица.

На журито - Георги Константинов (председател), Димитър Танев и Виолета Панева - му се е наложило да изчете около 500 девичи стихотворения, които или вкупом са били много слаби, или вкупом са били много добри, защото от петдесетината поетки награди и отличия ще получат 15, някои от които познаваме и харесваме, а именно:

Първа награда - Оля Стоянова (София); 

Втора награда - Мира Душкова (Русе) и Даниела Михалева (Плевен); 

Трета награда - Миглена Георгиева (Славеино, Пловдивско) и Лора Шумкова (София); 

Специалната награда на името на г-ца Калина Плута от Канада, родственица на Дора Габе - Патриция Николова (София);

Специална награда на сп. “Пламък” - абонамент за списанието за 2001 година - Милена Буржева (София) и Ваня Балабанова (Генерал Тошево). 

Почетни грамоти - Полина Лазарова (Враца), Лора Койчева (София), Мая Жалова (София), Ружа Матеева (София), Ивета Данаилова (София), Мария Попова (Бостън, САЩ) и Анелия Скримова (Перник). 

Честитим на наградените, а на читателите обещаваме, че ще им разкажем за двете литературни четения на 2 ноември в гр. Генерал-Тошево и че ще печатаме много наградени поетки - те са навсякъде.

Българската литература

© 2000 Литературен форум