СЛОВО
 

 

СЪДЪРЖАНИЕ

БРОЙ 10

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

 


 

Блага Димитрова

Стимулираща инициатива

 

Блага ДимитроваИздателство “Слово” във Велико Търново ме изненада със замисъла да публикува поредица от творби на български писатели, предназначена за ученици и студенти - най-младите читатели, които вече не четат. Това е смела, направо рискова инициатива. Какъв подбор би трябвало всеки автор да им поднесе, за да грабне вниманието им?

Известната мисъл на Сент Бьов: “Стилът - това е човекът” и бляскавата добавка на съвременния френски интелектуалец Лакан: “Стилът - това е човекът, който те слуша” ме насочиха към взискателното и непрощаващо ухо на най-младите. Прехвърлях стиховете си от различни “времена” и се натъкнах на едно мое хрумване, възникнало пътем при неотдавнашен полет и затрупано от всекидневни неотложности. Някои от стиховете ми подстрекават у мене самата вид автоапостроф през дистанцията на годините - иронична реплика, тъжна подсмивка, въпрос, спор, горчивина, опровержение след възрастовия опит.

Това силно ме увлече. За щастие срещнах дълбоко разбиране в редакторката Елена Налбантова и тя ме насърчи, въпреки усложняването при отпечатването. Дължа благодарност за нейната отзивчивост, а също и за търпението на техническите оформители на книгата.

Закачливите автоапострофи на част от стиховете (не на всички, естествено) се вметват след пауза подир края на творбата като самостоятелно тристишие - ехо от вътрешния глас през хребета на времената.

Ето един автоапостроф и към тази моя бележка върху книгата:

ЛЯТОТО НА 2000 ГОДИНА

подписБезмерна жега. Безмерна суша. Безмерна жажда.
А кой и как да спази мярката?
Най-неумереното: думите.

Българската литература

© Литературен форум