Литературен форум  

Брой 13 (436), 21.11. - 27.11.2000 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Кирил Попов

Поезия и мистицизъм

 

Своята 17-а самостоятелна изложба откри пловдивският художник Валери Ценов в столичната галерия “Мелон”. Още с влизането си в залата зрителят разбира, че доминантен образ в това изкуство е жената - озарена от вътрешна светлина, винаги различна в своята емоционална одухотвореност, сакрално извисена и земна.

В. Ценов е неповторим в композицията на образите, но е неправилно да търсим тяхната адекватност в каноничната византийска иконопис. Художникът никога не рисува от натура. Макар да е живял сред монасите в Света гора 12 дни, той е нарисувал само един урбанистичен пейзаж от там. Интересът му към аскетичния живот на монасите не е оставил белези в изкуството му. Неговата живопис е явление интимно. “Никога не вкарвам картината в предварителен план - казва художникът. - Тя се появява постепенно, в резултат на игра от неочаквани напластявания и изненади”.

Погълнатият от непреходни идеи Валери Ценов не държи непременно да бъде възприет като модерен художник, но иска картините му да излъчват музика, да галят очите и слуха и да извисяват над делничното в живота.

 

Българската литература

© 2000 Литературен форум