Литературен форум  

Брой 13 (436), 21.11. - 27.11.2000 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

za pochitatelite na latinitsata

Писмо от Залцбург

 

Уважаеми г-н професор Светлозар Игов,

Прочетох с радост и интерес Вашето отворено писмо до мен, публикувано в "Литературен форум". Най-после една нормална реакция на една нормална тема! Приемам със задоволство Вашата покана за една среща-разговор, където и да се проведе, в София или в Залцбург. За да не се говори само, предоставям страниците на моето списание "Die Slawischen Sprachen" (DSS) за публикации, на български или на немски, върху дискутираните теми.

На моите критики към българистиката (на немски в DSS 60/1999: 7-27, на български в "Литературен форум" 8 – 14 VI. 1999: 1,11 и DSS 62/1999: 31-53) досега е реагирал писмено само моят стар приятел, професор Иван Дуриданов – дълго преди комунистическите “патриоти” да открият тази тема. Що се отнася до моята позиция към кирилицата, с оглед на предстоящия силен натиск от страна на латиницата в Европейската общност, бих ви помолил да обърнете внимание и на последната ми статия в "Демокрация" от 20 окт. 2000.

Освен просташките хули в "Монитор" и други вестници от този тип, много българи ми писаха или ми се обаждаха лично, за да ме подкрепят с подобно на моето мнение. Тези “непубликувани мнения” са също елемент на днешното българско общество!

Радвам се на предложената от Вас среща и се надявам да мога да допринеса с нещо за демистифициране на безсмислените табута. В крайна сметка живеем в 21. век, а България не е страна от Третия свят!

С приятелски поздрави    

10.11.2000

Ваш Ото Кронщайнер


(Бележка на webmastera: за всички, които се интересуват от темата за замяна на кирилицата с латиница - ще се радваме на вашето участие в Дискусионния ни форум!)

Българската литература

© 2000 Литературен форум