Литературен форум  

Брой 14 (437), 28.11. - 04.12.2000 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

 

Каталог на модата

 

Първото по рода си обзорно представяне на съвременния моден дизайн на Балканите осъществи сдружение “Балканмедиа” в извънредно издание на своето едноименно списание на английски език.

Изтъкнати модни журналисти и експерти от 12-те страни на Югоизточна Европа щрихират основните тенденции на балканската мода, като поставят акцент върху творчеството на най-талантливите модни дизайнери на полуострова, изявени често и на европейските и световни модни подиуми. Някои от тях като Хюсеин Чалаян и Рафит Узбек дори са емблематични за световната мода днес.

Координатор на проекта е българският моден журналист Марио Трифонов, а главен редактор на изданието - акад. д-р Росен Милев.

Панорамната картина на съвременната балканска мода придобива и културно-историческа дълбочина със студията на доц. д-р Мария Блажева от НАТФИЗ за развитието на дизайна на облеклото и модата на Балканския полуостров през вековете.

Освен пъстротата и оригиналния стил на текстовата част и с богатия си фотографско-илюстративен материал изданието се отличава и с факта, че автори от България, Югославия и Босна са обогатили своите материали и със собствени модни ескизи и рисунки.

Каталогът ще бъде разпространен в над 70 страни и ще бъде предоставен на участниците във Форума на балканските култури, който ще се проведе в края на месеца във Виена.

Българската литература

© 2000 Литературен форум