Литературен форум  

Брой 14 (437), 28.11. - 04.12.2000 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Мел

Седем интимни момента

 

Хапче за ориентация в хубав риболовен денВсички дървета, облаци и самотни плажове сякаш вече са нарусавни и добрите художествени умения са недостатъчни да изразиш Идеята. На помощ на съвременното изкуство идват новите технологии, за да предоставят нужната доза предизвикателството към зрителя, като предпоставка за неговото участие в действието. Колажният характер на творбите, както ни доказва Стефан Божков в своята изложба “Страсти” в галерия “Братя Кадинови”, е идеалният начин да се изрази страстта в една действителна, активна форма с ироничен привкус – страстта, уличаваща измисления морализъм, страстта, запечатана в седем интимни момента.

“Ситен червен дъждец върху колекцията”: страстта на воайора. Колекция от спомени, колекция от снимки, в образите от които откриваш еротичен подтекст в съвсем неподозирани неща, дискретно разпръснати в колекцията, като дантела на покривка, хамбурегер и пръсти, които държат броеница. Воайорството като неудържимата човешка страст за поглъщане на притяни зрителни дразнения, през малките шпионки на картината.

“Хапче за ориентация в хубав риболовен ден”: страстта, наречена риболов, която аз като жена никога не съм разбирала. Хапчето всъщност е миниатюрен компас, с който търсиш по-скоро себе си, мястото си в този живот.

“Ловният сезон започва”: литографията, посветена на страстта лов, е издържана в композиционно решение във форма на кръговрат, от който ни намигат подозрителни сови.

“Ваше величество”: страстта към власт, символизирана от писалката, която парафира, като най-силното оръжие, заобиколена от серия от визуални метафори – генерали-револвери, войни-патрони и прислуга от оптически мерници в смесица от дискретност и перфектна осведоменост.

“Добре дошъл, Синбад моряко”: страстта в един силно сексуален аспект, закодиран в посрещането на моряците, които винаги са очаквани от жени на сушата. Корабите, загатващи фалически символи, връщащи обратно мобилните мъже, са насочени право към тръпнещите в очакване нежни половинки, които все още се суетят пред огледала и скринове.

“Направено за Робин”: страстта към развитие, преплетена в сложната система на един специален арбалет, в търсене на следващотото по-съвършено ниво.

“Колекцията на Юдит”: базира се на мита за красивата еврейка, която убива любовниците си, за да спаси своя град. Страстта на една жена в колекционирането на мъжки глави, или фаталната жена, която превръща мъжките страсти в (без)крайност, поставят скромно ударение върху властта на привличането.

Българската литература

© 2000 Литературен форум