Литературен форум  

Брой 14 (437), 28.11. - 04.12.2000 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

 

Юхас носи Стара планина

 

на коктейлПреди години, когато Петер Юхас предложил свой превод на Радичковия разказ “Войничето” на едно унгарско списание, редакторите категорично отказали. На следващия ден обаче разказът се появил в “Льо монд” и същите редактори позвънили на Юхас с думите: “Давай разказа!”. Значи признанието трябвало да дойде първо от Париж, т.е. от Запад.

Признанието на 70-годишнината на Юхас обаче явно трябваше да дойде от София, т. е. от Изток. След като не дочакахме Унгарският културен институт или някой друг да се сети за юбилея, решихме със скромните средства на “Литературен форум” да организираме едно подходящо тържество.

Така на 17 ноември във Военния клуб се събраха хора, които иначе никой не би могъл да си представи заедно. Най-колоритният дует измежду тях оформиха Марин Георгиев и Николай Хайтов. Като се има предвид, че Стоян Радев също присъстваше на сбирката, може да се каже, че Юхас събра, поне за няколко часа, и трите български писателски съюза.

Над цялото оживление се извисиха Кольо Босия, който пя любими на компанията песни, и Христо Пощаков, който му акомпанираше на рояла. Останалите гости - депутати, писатели, журналисти, унгаристи, юхасоведи и приятели - им пригласяха с тостове, сред които нямаше нито един за организатора. Както обикновено.

С писмо № 34 от 26.09.2000 г. до Министерството на външните работи вестник “Литературен форум” предложи д-р Петер Юхас да получи държавно отличие. С Указ на Президента на РБ от 21.11.2000г. д-р Петер Юхас е награден с орден “Стара планина” - Първа степен.

Българската литература

© 2000 Литературен форум