Литературен форум  

Брой 15 (438), 05.12. - 11.12.2000 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

АТЕЛИЕ

Иван Мудов

Роден през 1975г.

Завършил Националната художествена академия, 2000 г.

 

Работите на Иван Мудов представляват ново разбиране и усещане за спецификата на видеоарта в българското изкуство досега. Те смесват и изграждат пространства, въвличат видеообраза в реалността или, обратно, реалността се намесва, за да осъзнаем другостта на пространството зад екрана.

“Диалозите” на Иван Мудов излизат извън видеоразказа. Те прескачат в реалното пространство, за да потърсят живото присъствие на другия отсреща, който обаче е също дигитален образ. “Героите” му контактуват само символично, разговорът е възможен само ако е технически опосредстван. Технологията има собствен език, на който подчиняваме общуването си. Жестът на докосване е неосъществим и увисва в празното пространство. Реалността е лишена от човешко присъствие. Визуалните заместители изпълват пространството ни и притъпяват усещането за празнота. “Визуалните заместители” на Иван Мудов изчистват пространството и отново изострят сетивата ни.

Иван Мудов. Синдромът 2000. Куратор Десислава Димова Иван Мудов и Десислава Димова. Стил на животИван Мудов и Десислава Димова. Стил на живот  Иван Мудов и Десислава Димова. Стил на живот

(В книжното издание има повече произведения на Иван Мудов)

Българската литература

© 2000 Литературен форум