Литературен форум
 

 

БРОЙ 15

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

 


 

ЧЕСТИТО!

Поетът Борис Христов получи Голямата литературна награда на СУ за 2000 г.

 

Борис ХристовПоетът Борис Христов получи голямата литературна награда на Софийския университет за 2000 г. На тържествената церемония в аулата на СУ “Св. Климент Охридски” ректорът проф. Боян Биолчев награди Б.Христов с почетния знак на СУ със синя лента, почетен диплом и икона на св. Климент Охридски.

“Когато разбрах за наградата, реших, че съм призован от вас да отговарям за словесни прегрешения в миналото и първата ми реакция беше да откажа деликатно” - каза Борис Христов след като получи наградата. Той прочете стихотворението си “Дух” и откъс от повестта “Смъртни петна”.

Борис Христов е поет, журналист и сценарист. Автор е на стихосбирките “Вечерен тромпет” (1977 г.) и “Честен кръст” (1982 г.). През 1991 г. и 1992 г. издава две книги с рисунки и тристишия “Думи и графити” с рисунки от Яна Левиева и “Думи върху други думи”, илюстрирана от Анри Кулев. Негови стихове са превеждани на много езици.

Преди повестта “Смъртни петна” (1991 г.) Борис Христов издава повестите “Сляпото куче” и “Долината на обувките”. Автор е на сценарии за игрални, анимационни и документални филми, сред които са “Смъртта на заека”, “Сънувам музика”, “Лабиринти”, “Корабът”, “Бащата на яйцето” (по едноименния му роман).

Поетът участва в международна писателска програма в университета на Айова, САЩ. Имал е авторски рецитали в Торонто, Вашингтон, Ню Йорк, Сан Франциско, Хамбург, Мюнхен, Атина, Делхи, Варшава.

Борис Христов е вторият носител на Голямата литературна награда на СУ. Миналата година наградата получи проф. Вера Мутафчиева. (БТА)

Българската литература

© Литературен форум