Литературен форум  

Брой 16 (439), 12.12. - 18.12.2000 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

  Предп(р)oчетено от ЛФ

Сайтът!

Ако все още вярвате на апокалиптичните твърдения, че Интернет ще убие литературата, особено тази на “малките народи” като българския, значи все още не сте посещавали виртуалната библиотека “Словото” (http://www.slovo.bg/). Тя съществува от година и половина и в нея можете да прочетете не само почти всички произведения, включени в училищните програми и кандидастудентските конспекти, но и творбите на съвсем млади автори, чиито първи публикации са в електронен вид. Защото целта на “Словото” е да публикува в Интернет всички значими произведения на българската литература, както и тези, които са толкова нови, че е трудно да бъдат оценявани. Сайтът предлага преводи на някои от произведенията на английски, немски, френски и руски, а освен това - литературна критика, философия, музика и детска литература.

Весела Димова, “Отвъд съня”, поезия, Сдружение Словото, С., 2000Публикуването в сайта, както и ползването му, е безплатно, а за да насърчи съвременните български автори да се доверят на новата медиа, сдружение “Словото” организира и първия виртуален литературен конкурс с раздели “есе”, “стихотворение” и “разказ”, който беше посветен на 150-годишнината от рождението на Иван Вазов. Участниците в конкурсa бяха над 100, което показва сериозен интерес към “електронната” литература (или сериозна графомания сред нет-маниаците). Сдружение “Словото” е издател и на книгата “Отвъд съня” на Весела Димова, която, надяваме се, ще бъде последвана от все повече и все по-хубави книги.

Едно от най-големите достойнства на сайта, според нас, е, че именно в него се публикува “Литературен форум”. Скоро компания ще му правят и други специализирани издания като списанията “Литературна мисъл” и “Език и литература”.

Най-голямата гордост и най-голямото признание за “Словото”, разбира се, е първото място в категорията “Информационен сайт” на авторитетния конкурс “Български сайт 2000”.

Всичко това звучи още по-впечатляващо като се има предвид, че всички ангажирани с поддържането на виртуалната библиотека “Словото” работят “на доброволни начала”, т.е. безплатно. Затова - помагайте кой с каквото може. Ще ви се върне.

Българската литература

© 2000 Литературен форум