Литературен форум  

Брой 1 (442), 09.01. - 15.01.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Елка Константинова

България в Швейцария

Българското посолство в Швейцария организира на 14 декември 2000 г. “Вечер на България” в рамките на програмата “Европейско кафене”, където се представят европейските култури. Организатори на вечерта бяха и управляващите кантона Ню Шател, членовете на обединението “Европейски дом” и “Клуб 44” (елитарна група интелектуалци от кантона Юра).

Вечерта, посветена на България, се състоя в града Шо дьо Фон (близко до границата с Франция) - известен център на часовникарската индустрия и родно място на архитекта Льо Корбюзие. Съвсем близо до Шо дьо Фон е градът Ню Шател, разположен на брега на най-голямото вътрешно швейцарско езеро в подножието на Алпите. Този град е столица на кантона, който носи неговото име, и се слави с музея на Дюренмат, превърнат в културен център с галерия и библиотека.

Вечерната творческа среща под наслов “България, неделима част от Европа” беше открита с обстоен доклад на проф. Елка Константинова (официален гост на кантона) на тема “Българската литература като част от европейското духовно пространство”, а посланик Леа Коен направи политически и икономически преглед на днешна демократична България. Присъстваха и участваха в оживена дискусия българи от двата града, представители на посолството в Берн, официални лица: президентът на Шо дьо Фон, представители на местното ръководство на кантона Ню Шател, швейцарски интелектуалци, културни дейци, журналисти, български студенти...

Дебатите, които се състояха след докладите на Елка Константинова и Леа Коен, показаха заинтересованост към българския духовен живот днес. Вестник “Експрес” посвети цяла страница на България и на събитието в Шо дьо Фон, а радио Сюиз Роман излъчи подробен репортаж от вечерта и интервю с посланик Леа Коен.

В чест на гостенката от София българското посолство в Берн организира среща с швейцарски писатели, а също и с българската колония, на която присъстваха български студенти от Фрибург и Берн и младежи от новооснования клуб “Българският Великден”.

По инициатива на българското посолство и на местното ръководство на Ню Шател се проведе творческа среща в центъра Фридрих Дюренмат, където се приеха предложения за нови културни инициативи по проекта “Мостове”, който вече се осъществява от една година и в който проф. Константинова участва като литературен консултант. По този проект бяха проведени срещи с български писатели, литературни критици, музиканти, художници...

Особено ползотворни бяха още две срещи: едната с ръководството на новия, изключително модерен и впечетляващ със специфичната си техника театър за пътуващи театрални трупи в Ню Шател, където ще бъдат канени български артисти, и другата - в университета в град Фрибург, където проф. Константинова организира съвместен проект с Института за литература при БАН за славистична компаративистична научна конференция заедно с Катедрата по славянски филологии на Фрибургския университет.

Българската литература

© 2001 Литературен форум