Литературен форум  

Брой 3 (444), 23.01. - 30.01.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

 

Как да останеш държавен директор

От ухо на ухо се промушва една случка: дошъл Виденов на власт и довел: компониста Георги Костов за министър на културата; стихопоета (да не кажем стихоплета) Георги Константинов за зам.-министър, а те пък назначили за директор на Националния литературен музей Йордан Каменов - бивш директор на сакралния музей на Вапцаров.

Като го чукнеш отгоре - пука се отдоле; заредили се в червена нишка уж независимите зависими: освен назначения Йордан Каменов, който пък назначил пенсионирания Матей Шопкин - шареше нагоре-надолу по Раковска костюмираният поет, като възкръсналите времена на писателскосъюзното секретарство.

И колко още: ту явни, ту скрити другари.

Но колелото на историята се върти, както казваше другарят Димитров, върти се до пълната победа на...

Дойде 1997 г. Нови избори, ново правителство, нов министър на културата...

Абе да не би...

И отишъл един ден директорът Каменов - бавен, тежък, запотен - отишъл при Личния състав на Министерството на културата, поискал договора си за назначение за малка консултация с личния си юрист (от КНСБ). Чиновничката, горката, де да подозира такава изобретателна подлост - на Каменов му дала оригинала вместо копието. Задържал Йордан Каменов оригинала седмица и от срочен - договорът му се превърнал в безсрочен.

И ако видите някой ден един едър, тежък човек да пухти тежко като товарен локомотив по Раковски на път за Националния литературен музей, знайте - това е неговият директор Йордан Каменов - автор на най-оригиналната рецепта как да останеш директор при две правителства, без да споделяш философията на второто.

Ама не било морално.

Ама не било коректно.

Ама измамил.

Нали никой не може да го пипне.

Не за всяка болка има лек; не за всеки болен има знахар.

Пак идат избори.

Па като дойдат неговите, няма и да преправят безсрочния договор в срочен.

Ако дойдат...

Българската литература

© 2001 Литературен форум