Литературен форум  

Брой 3 (444), 23.01. - 30.01.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

 

Полски автори

Анна Ковалевска ,“Полска соната”
Анна Ковалевска,
“Полска соната”,
Мюнхен, 2000
Романът на Анна Ковалевска излиза в Полша още през 1998 г. и се радва на голям успех. През миналата година е преведен на немски и бързо достига челните места в немските литературни класации. Екзистенциални въпроси за краткостта на човешкия живот, за самотата и близостта между хората. Матилда преоткрива семейната история, такава, каквато не я е познавала, чрез разказите на своята баба. Спомените от миналото, сблъсъкът на няколко поколения и съвсем различни гледни точки на осмисляне на света са в основата на сюжета. Матилда сякаш попада в един непознат свят. Светът, в който е живяла, става различен. Или тя просто го вижда с нови очи. Диалогът, въпросите за смисъла на съществуването, отговорите, колебанието, търсенето на себе си... Какво ли е чувството да прочетеш дневника на баба си... И дали това ще промени нещо...
Олга Токарчук , “Шкафът”, Щутгарт, 2000
Олга Токарчук,
“Шкафът”, 
Щутгарт, 2000

“Разкази между мечтата и действителността – историите на Олга Токарчук ни разкриват богатството на фантазията, която намира вдъхновение както в древните митове, така в сънищата и във всекидневната действителност.” По този начин немската критика представя сборника разкази на полската писателка.

В действителност авторката е известна като майстор на психологизма. “Част по част се сглобява една малка мозайка от съдби. Всеки персонаж носи не просто своя собствена история, но носи свое вътрешно време и свой специфичен език. Защото във всеки един от разказите се разглеждат старите човешки теми за самотата и надеждата, съчувствието и страха. А те предопределят онази специфична красота на изказа на авторката” (”Borsenblatt”).

Компютърни гении, хотелски стаи, майки и дъщери... - това е светът, който създава полската писателка. “Свят на поезията, свят на психологията” – както пишат немците.

Българската литература

© 2001 Литературен форум