Литературен форум  

Брой 3 (444), 23.01. - 30.01.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Йордан Тодоров

Може би шаманство

След обиколката на всички престижни филмови форуми и след повече от триста награди, унгарската анимация се отби за малко и в София. На 15 януари в Дома на киното се състоя среща със световноизвестния /и непознат у нас/ унгарски художник и аниматор Ференц Цако.

Ако приемем, че препълнените салони по правило са неоспоримо свидетелство за интереса на зрителите, то съвсем логично ще е да се запитаме доколко този интерес бива удовлетворен наистина и не може ли той да бъде използван за организирането на нещо по-мащабно по повод унгарската анимация. Благодарение на ентусиазма и усилията на проф. Вера Найденова /като дългогодишен ценител и познавач на унгарската кинематография/ и директора на Унгарския културен институт г-н Дьорд Сонди /разполагащ със съответните правомощия/ се състоя т.нар. “творческа среща”, която прерасна в хепънинг. Освен няколко свои филма, спечелили награди на фестивалите в Анеси, Кан и Берлин и познатата пластилинена анимация Ференц Цако демонстрира накратко и запазената си марка - пясъчната анимация, едно от доказателствата за великолепното разнообразие не само на стилове, но и на чисто формални техники в съвременното анимационно кино.

Показаните филми съчетаваха пищния изказ и тоталното развихряне на фантазията с пластичност и натурализъм, доближаващ се до сюрреализма - разцепващи се глави и автомобили, пистолети, които се усмихват... Особената динамика на изображението вероятно се дължи на ччсто физическите качества на пясъка, използван като основно средство при създаването на образите. Апропо, твърде подходящ /въпреки неустойчивостта си/ материал, който може да бъде възприет и като метафора, предвид тематиката на показаните филми.

В момента Ференц Цако работи върху анимационна пясъчна импресия по “Четирите годишни времена” на Вивалди и показа фрагменти от нея пред смаяните зрители. И с това ги спечели безусловно. Защото изкуството на живо е повече от магия-може би шаманство...

 

Очаквайте интервю с Ференц Цако!

Българската литература

© 2001 Литературен форум