Литературен форум  

Брой 5 (446), 06.02. - 12.02.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

 Литературните постижения на 2000 г

Класация на известния руски критик Вячеслав Курицин, съставена в сътрудничество с водещите издателства и литературни издания

 

Звезда на годината - Борис Акунин. През 2000 година издава романите “Коронация”, първия роман от серията “Приключенията на магистъра”, продаден в рекорден тираж, “Приказки за Идиоти” - две издания, и пиесата “Чайка” (публикувана в “Новый мир” и два пъти в отделни томове), подписва договор за екранизацията на “Азазел”, получава множество предложения от театри и наградата “Братя Карамазови”, взема участие в заседание на правителството.

Роман на годината - “Ние самите” на Сергей Болмат. Откритие на издателство “Ад маргин”. Кьолнски петербургчанин, съчиняващ ароматна психологическа проза с дъх на Набоков и Тарантино. Нахакана, виртуозна книжка, крепяща се на самата граница на пародията, както героят на някой екшън се крепи на покрива на небостъргач.

Разказ на годината - “Настя” на Владимир Сорокин. Девойката навършва 16 години, в къщата пристигат гости, момичето ляга на лопатата и се пъха във фурната... Преди Сорокин пишеше а ла Платонов и Тургенев, Бабаевски и Достоевски, сега вече – а ла себе си.

Редове на годината - страниците от романа “Пис” на Татяна Толстая, посветени на мишките и руската тъга.

Поет на годината - Кирил Решетников. Лауреатът на наградата “Дебют” виртуозно съчетава фолклорните стилизации, филологическата традиция и пънк-поезията. Все още няма издадена книга.

Нонфикшън на годината - “Записки и преписки” на Михаил Гаспаров (издателство “НЛО”). Обратната страна на безпристрастната филология: сведено единствено до личността на автора постмодерно диамантено находище.

Публикация на годината - дневникът на Михаил Кузмин от 1905, 1906 и 1907 година, издаден от “Иван Лимбах”. Колкото повече се убеждаваш с годините в съмнителността на литературните постижения на “Сребърния век”, толкова повече се възхищаваш от царящата тогава интензивност на междуличностните отношения.

Критик на годината - Лев Данилкин в списание “Афиш”. Той съчетава всичко: необходимостта от критик-приятел, критик-читател, стилист на веселото гланцирано списание, което изведнъж прояви филологическа осмисленост и чувство за съвременното.

Кариера на годината - Александър Гаврилов. Само преди година той беше скромният наблюдател на “Екслибрис”, а днес е член на журитата на три престижни награди и главен редактор на “Книжное обозрение”, което вече става за четене.

Трагедия на годината - гибелта на Михаил Новиков, литературния наблюдател на “Ь”, пионера на “светската критика”.

Драма на годината - закриването на списание “Волга”.

Книжна поредица на годината - “Наша марка” на издателство “Амфора”. След като нахраниха любознателния читател с качествена западна белетристика, петербургчани вече издават в огромни тиражи елитна руска проза - Андрей Левкин, Александър Секацки, Павел Крусанов, Виктор Лапицки.

Издателство на годината в областта на съвременната руска литература - “Ад маргинем”. Издирването на нови автори, пишещи на съвременна тема, дава първите си плодове - след “Ние самите” на Болмат и “Банана” на М. Иванов, издателството ще ни предложи “Нисш пилотаж” на Баян Ширянов и разказите на Михаил Елизаров.

Проблем на годината - “Неприкосновен запас”, приложение към “НЛО”, единственото книжно издание, публикуващо хуманитарна есеистика, при това често от най-висока класа. Качеството на текстовете става все по-добро, а търговски успех липсва, тиражът пада. Списанието се отказа от приложението си и започва новото хилядолетие с нова концепция и нов дизайн.

Ирония на историята - Путин на гости на Солженицин.

Романи, които се очаква да предизвикат бум през 2001 година - “Нисш пилотаж” на Баян Ширянов, “Идиот” на Фьодор Михайлов, “Страх” на Олег Постнов, “Стопанката на историята” на Сергей Носов, “Мачо-не-плаче” на Иля Стогоф.

Българската литература

© 2001 Литературен форум