Литературен форум  

Брой 6 (447), 13.02. - 19.02.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Автори и книги

 

 

Ален Боске. “Поезия”. ИК. “Нов злагорог”. 2000
Ален Боске. “Поезия”. 
ИК. “Нов злагорог”. 2000

Подбраните стихове на Ален Боске са в превод на Кирил Кадийски. Това, което още трябва да се знае, е, че преводът на книгата “Поезия” е спечелил конкурс и е издаден с подкрепата на Програма “Култура 2000” към Европейския съюз.

Подбрани са както ранни стихове, писани през 1945г., така и едни от последните творби на поета, писани до 1994 г.

“Сега, когато Ален Боске не е вече между нас, живите, неговата поезия все по-осезателно добива онази мемоарна застиналост, която е характерна за класиката. А това всъщност е истинският живот на изкуството” - пише в предговора на книгата Кирил Кадийски.

Хубавото на това издание, освен всичко останало, е, че представя пред читателя един качествен подбор от цялото творчество на поета-космополит (който така или иначе е свързан със България).

не съм аз нищо

Не съм аз нищо: малко гордост
между две тлеещи огнища.
Не съм аз нищо: запетая
в заглавието, в някакво списание
откъм 1892
по време на войната - Господ знае вече на коя...
Не съм аз нищо:
и колкото по-често го пвтарям, в мене
като река от кръв
то се разбунва и разпалва
и вече под въпрос е моята измамна цялост.

Кольо Карагеоргиев. “Парчета живот”. Издава “Оларт”. С., б.г.
Кольо Карагеоргиев. 
“Парчета живот”. 
Издава “Оларт”. С., б.г.

Става въпрос за роман, разположил своята интрига в днешното ни твърде кентавърско битие, чиято мизерия се оглежда в една лъскава, импортна квазиреалност (вж. дизайна на корицата), отразяваща неясния копнеж по един друг свят, друг живот.

Всъщност интригата е доволно гротескова: в малък крайдунавски градец - Северен - иманяри изравят огромно съкровище (повече от 100 млн. долара!) и това е поводът да се задвижат всички обществени и психосоциални механизми. Приятно абсурдният сюжет дава възможност на автора да направи, както казва клишето, истински напречен разрез на цялото тресящо се от абсурди общество. Тук са медиите, местният бизнес, интелигенцията, управниците, политиците (разбира се), извънземните дори..., а героите (пишещи например писмо на Бил Гейтс) смесват пластовете, прекосяват границите, омешват пространствата с прелестната безпроблемност на Вазовите “Чичовци”.

Петър Георгиев - Рей. "Завоеватели". Изд. "Оларт", 2000
Петър Георгиев - Рей. "Завоеватели". 
Изд. "Оларт", 2000

През последните 10 години П. Георгиев - Рей живее в Канада, автор е на няколко книги - поезия, пиеса и роман. Това е четвъртата му творба, създадена в изповедно-автобиографичен план.

Новият му роман "Завоеватели" е увлекателен и емоционален разказ за битието на двама емигранти: единият е скулптор в Париж, а другият - белетрист в Монреал. Те се събират във вечния град на Сена, за да си припомнят посланията на отминалите години и да потърсят сложната истина за превратностите на съдбата.

Завладеният от капаните на сюжета и диалога читател следва колоритните си съвременници в тяхното лудешко пътуване до Амстердам, за да съпреживее заедно с тях незабравими мигове на радост, тъга, надежда, вяра да преоткрие - от неизбледняващите детски спомени до тревогите и копнежите на днешния ден - значимите и съдбовни "неща от живота". Така критикът Георги Цанков представя новия роман на Петър Георгиев - Рей.

Ричли Х. Крейпо. “Културна антропология. Как да разбираме себе си и другите”. Център за изследване на демокрацията. Изд. ”Лик”. 2000
Ричли Х. Крейпо. 
“Културна антропология. 
Как да разбираме себе си и другите”. Център за изследване на демокрацията. 
Изд. ”Лик”. 2000

Формат А4 и 400 страници. Това издание изглежда внушително не само на външен вид. Значещото подзаглавие е: “Как да разбираме себе си и другите”. Проблемите за науката и културата, за оцеляването и адаптацията, за обществото и социалния живот, за идеологията и символизма е път към разбирането и оценяването на културното многообразие. Тази книга може да бъде ключ не просто за разбирането на себе си, но и на другите - изобилства от примери за различни култури, народи, племена. Но остава ненатрапващият се извод, че културите не си съперничат една на друга, че няма култура, която да е повече или по-малко ценна от останалите. И антропологическия възглед, че всяка култура трябва да бъде оценена не от позицията на учения-антрополог, а оценена чрез символите, значенията и посланията, които носи сама в себе си.

За по-голяма яснота всяка глава включва резюме, речник на понятията, разширени приложения – примери.

Светулки в тунел 2000. Епиграми. Изд. “Чернат”. 2000
Светулки в тунел 2000. Епиграми. 
Изд. “Чернат”. 2000

Че епиграмите имат по-особена съдба - това отдавна е ясно.

“Епиграмата, понеже е малка, съдбата й е като тая на малкия човек, все трябва да води борба за правата си. Само че докато за правата на човека се проля много кръв и те все не са постигнти, епиграмта успя да се добере до уважение по съвсем безкръвен път. Ако не се брои това, че на много епиграмисти им изпиха кръвчицта” - съвсем в стила на епиграмата Марко Ганчев представя книгата.

В “Светулки в тунел 2000” са включени около 30 автора - Донка Райнова, Турхан Расиев, Димитър Керелезов, Тодор Климентов, Георги Шувалиев, Георги Спасов, Йордан Йорданов и др. - всеки със своите светулки. Едни светят - по-силно, други по-слабо. По този повод Марко Ганчев пише: “Ако от сто епиграми само една е светлина, нека това не ви смущава. При човеците тоя коефициент е още по-нисък.”

А това вече звучи смущаващо. Точно колкото се полага за една епиграма.

Сп.”Демократически преглед”.  Лято/Есен 2000. Книга 44.
Списание ”Демократически преглед”. Лято/Есен 2000. Книга 44.

Освен актуализираната програма “България 2001”, може да се прочете още: Ралф Дарендорф и “Междунардните човешки права - риторика или реалност?”, Ричард Рорти и “Залезът на реформистката левица”, “Лаическата обсебеност от новия Апокалипсис” от Умберто Еко, текстве от Хайдегер, Д. Зашев, Вл. Градев, И. Пенева, Б. Успенски, стихове от Лоурънс Фърлингети...

Българската литература

© 2001 Литературен форум