Литературен форум  

Брой 6 (447), 13.02. - 19.02.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Мария Димитрова

По повод една изложба

 

Понякога е излишно да говорим за изкуството, понякога е по-добре да замълчим и да оставим изкуството само да говори за себе си – да внушава, да разкрива, да ни запознава, да припомня...

Нещо подобно изпитах при посещението си в галерия XXL, чиято изложба грабва със своята абстрактност. В нея излагат творбите си студенти от Художествената академия. Интересното е, че всичко е много нестандартно, освободено и позволява най-различни асоциации. Усеща се някаква разкрепостеност на духа, виталност и полет на мисълта. За миг дори си мислиш, че си навлязъл и в някаква виртуална реалност – в теб се поражда чувството за нещо, съдържащо в себе си абстрактността на живота и неговата конкретност.

Така например Веселина Харалампиева ни представя диапозитиви от раждане на бебе “Delivery a Baby”, оригинално и съвсем непретенциозно е “Дарение” на Добрин Атанасов. Творбата “Къпане” на Люба Димитрова, “конструирана” по изключителен начин, буди спомен за атавистичния човешки стремеж към свобода - чистота на съзнанието и детската душевност. Водата - това е съзнанието, мощта, енергията, липсата на ограничения. А със своята “Диоптика: картина за виждането и неговите протези” Лиляна Дворянова ни припомня не само устройството на окото и неговата функция, тя ни внушава по един деликатен и осезателен начин смисъла на окото като символ на човека и живота като цяло. Запознава ни със своето философско виждане за битието и небитието. Тази картина ни припомня една изконна истина: колко по-важно е да се научим да виждаме, отколкото само да гледаме, и как не трябва да забравяме кои сме, защо сме и коя е най-висшата цел в живота ни. Със заключението на картината “виждането – това съм аз” и “окото – това сме ние” Лиляна Дворянова ни разкрива взаимовръзката между индивида и обществото, обществото и индивида и ролята на толерантността в човешките взаимоотношения.

Галерия XXL се отличава с тенденцията си да дава шанс за изява на млади, все още неутвърдени творци, които, убедена съм, тепърва ще ни запознават с диапазона на своите творчески идеи.

Българската литература

© 2001 Литературен форум