Литературен форум  

Брой 6 (447), 13.02. - 19.02.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Милена Милева
Мюнхен

За Германия, германците и книгите

 

Германците обичат книгите. Обичат да купуват книги. Луксозни, с много цветни снимки и гланцови страници. Обичат книгите да изглеждат добре. Както междувпрочем държат всяко едно нещо да е добро.

Една от характерните им черти е, че купуват страшно много книги за кулинария и готварство. Големи томове с рецепти и примери за природосъобразен начин на живот. Книги за подправките. Книги за правилата за сервиране на маса. Книги за добро поведение. Книги как храната да бъде поднесена изкусно на масата. Внимателно вглеждане в детайлите. От коя страна е по-добре да бъдат сложени картофите или аспержите и т.н.

Всъщност германците не просто обичат тези книги. Но и ги купуват. (Поне това показва моят опит в издателството, в което работя.) Съществуват книги дори за поднасяне на съболезнования. И дори по време на коледните празници се купуваха.

Германците всъщност са изключително любознателни. Държат да знаят много за света около тях. Дори за онзи свят, който не познават. Енциклопедиите винаги са били начело на класацията на германския книжен пазар. Пътеводители. За Шри Ланка и България. За различни екзотични страни. Такъв стремеж към знания, който българите не подозират, че съществува. Предполагам, защото се чувстват космополити и не желаят в разговор да се издадат, че не знаят столицата на България, например.

Българската литература

© 2001 Литературен форум