Литературен форум  

Брой 6 (447), 13.02. - 19.02.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Оля Стоянова

За шахтите, канализациите и обувките

 

Шахта. Фотография Светозара АлександроваШахти, разположени по стените, шахти на пода, шахти над главата, шахти под краката. И то не какви да е шахти, а унгарски шахти, които приличат на пръстени, на знамена, на родови гербове. С други думи - такива шахти, каквито ние нямаме. И понеже се получи прекалено натрупване на ШАХТИ и канализации, кураторът на тази изложба-спектакъл - списание “Кръг”, предварително правят уговорката, че думата шахта може да се асоциира от различни гледни точки. Например, за едни шахтата можело да бъде произволно избран и съществуващ обект от улицата, за други - да е символ на късмета, за трети - да е тайник, за четвърти - да е символ на нещастието и т.н. (Между другото - въпросните шахти, представени в редакцията на списанието, въобще не приличаха на никакви символи на нещастието - едни такива хубави, прекалено хубави за шахти, според българското тълкуване.) Идеята на Светозара Александрова - студентка от Националната художествена академия от класа на доц. Божидар Бояджиев, е шахтата да бъде разгледана като форма на поглъщане, към разглобяване, разпръсване на пространството.

Всъщност изложбата на 20-годишната Светозара Александрова (първа самостоятелна концептуална изложба) е част от две свързани акции, осъществени от артдвижение КРЪГ в рамките само на една седмица. Първата акция - препускането по шахтите на Будапеща, включва освен шахти, но и българска и унгарска експериментална музика, унгарско-българска поезия и специален гост - българо-унгарския поет Дьорд Сонди (директор на Унгарския културен институт). Това, което е по-важно в случая, е, че нищо не се е оттекло в канализациите.

Втората акция “Личната история на любимите ми обувки” е с място на действието Драматичния театър “Димитър Димов” в Кърджали. Обувки от различни времена, композирани в рамки, заедно с написани истории, и колажи, зад които се крият парчета от нечии автобиографии. Инсталации от забравени стари обувки. Пантофи, галоши и пр. Целта на акцията според участниците от Лабораторията по изкуства в града и екипа на КРЪГ е експонатите да разкажат приказката на нашия живот. Местните жители били стъписани.

Което е похвално.

Българската литература

© 2001 Литературен форум