Литературен форум  

Брой 6 (447), 13.02. - 19.02.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

 

Случки

 

Ще бъдат сменени директорите на пет театъра след окончателната оценка на Министерството на културата. Вече са обявени конкурси за нови директори на драматични театри в Русе, Кюстендил, Перник, както и на куклените трупи в Сливен и Ямбол.

 

***

В “Тетъра на армията” беше представено 301-то представление на “Секс, наркотици и рокендрол” на режисьора Николай Ламбрев. Това прави приблизително десет години живот на сцената. И като равносметка - част от зрителите на постановката, които са я гледали преди десет години, не само са пораснали, но и са преминали в по-зрялото поколение. Друга част се подготвят за първото си гледане.

 

***

В Чешкия център беше представена изложба на едни от най-добрите съвременни чешки графици - Миколаш Аксман, Иржи Андреле, Алена Кучерова, Адолф Борн, Лубомир Пршибил, Иржи Шаламоун и др. Творбите ще бъдат изложени пред българска публика до 17 февруари.

 

***

Тези дни беше премиерата на постановката “Павилионът на Армида” в НАТФИЗ. Второкурсниците от класа на проф. Васил Инджев и дипломантите от класа на доц. Саша Хонг пресъздават убедително пресонажите - аристократи и слуги, на фона на средновековни замъци и средновековна музика. Сценарист, режисьор и сценограф на спектакъла е Александър Илиев.

 

***

Вилиам Китанов и Иван Газдов представиха в галерия “Цар Освободител 6” изложба от своеобразни “графични вицове”. От около 60 графични шаржа или вица, публикувани на страниците на списание “Жената днес”, художниците са избрали най-доброто. А на въпроса: “Защо точно списание “Жената днес”?, отговорът е ясен. Вилиам Китанов е художник на изданието вече няколко години.

Българската литература

© 2001 Литературен форум