Литературен форум  

Брой 7 (448), 20.02. - 26.02.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

 

Пред фестивала на шотландската литература

ЛИК – брой 2/2001Уилям МакилваниУилям Макилвани е първият белетрист, представен в поредицата “Шотландски автори в България”, която започва във февруарския брой на ЛИК и ще продължи до октомври. Изданието на БТА – съорганизатор заедно с Британския съвет – на шотландски литературен фестивал, който ще се състои през есента в София.

Броят предлага разказ за Юкио Мишима, японски писател, ексцентрик, 30 години след самурайската му смърт.

“На брега на рая” е озаглавен преглед на творчеството на писателите в Калифорния.

46 години след знаменитата премиера на “Дневникът на майор Томпсън” 87-годишният Пиер Данинос издава пето продължение на този световен бестселър – “Последните тетрадки на майор Томпсън”.

В кореспонденцията от Париж Георги Тошев разказва за последната постановка на великия Питър Брук – “Хамлет”, с цветнокожия Адриан Лестър в централната роля.

В репортаж от Амстердам Поля Александрова представя едно от най-атрактивните театрални хрумвания – спектакъла “СТОМП”.

Здравка Михайлова описва обновения музей “Бенаки” в Атина.

В рубриката “Българите” с цигуларя Веселин Пантелеев Ашкенази – концертмайстор на Концертгебау, един от най-добрите оркестри в света – разговаря Юлиана Алексиева.

В ЛИК са представени още оперната певица Чечелия Бартоли, актьора Мишел Пиколи, джазтромпетиста Дейв Дъглас, режисьора Мартин Скорсезе, скулпторката Марта Пан и мимът Марсел Марсо, който е на корицата на броя.

“Ислям и демокрация: възможност или противоречие?” от иранския писател Фарай Саркохи и “Свят, култури” от Марио Варгас Льоса са статии в рубриките “Особен поглед” и “Култура”.

Представена е новата книга на Цветан Тодоров “Памет за доброто – изкушение за злото”.

В броя са представени стоте най-добри американски филма за последните 100 години според Американския филмов институт. Първи е “Гражданинът Кейн” (1941), стотен – “Янки Дъдъл Денди” (1942).

Българската литература

© 2001 Литературен форум