Литературен форум  

Брой 7 (448), 20.02. - 26.02.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Мария Димитрова

За картините и свещите

Атанас Тотляков. Проект "Свещи"Разбулване и искреност. Носи се позната мелодия. Пред теб сякаш се отварят дверите на един мистериозен, но истинен свят - свят, носещ светлина - запалена свещ. Така в дълбините на душата ти нещо прекрасно се надига, оживява, говори. Чуваш шепот. Чуваш, виждаш запалени свещи, сякаш се намираш в храм.

Причина да се породят подобни мисли и чувства е изложбата “Проект със свещи”, която беше осъществена тези дни в галерия “ХХL”. А меката светлина и топящият се восък създаваха неповторима и приказна атмосфера. Всъщност атмосферата е дело на студентите по живопис от Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Имената са Атанас Тотляков, Дарина Добрева, Леон Бабачев, Чавдар Чакъров, Гълъбин Христов, Ясен Ненков, Васил Янев, Камен Бонев, Ивайло Василев и Данаил Кондиков.

Композицията от картина и свещ представлява откровение. Разказва за копнежа, за жаждата за светлина, за близост и ласка, за прошка и любов без думи.

Всъщност цялата концепция на изложбата може да бъде представена в няколко думи. Поне така я виждат авторите: “доближава те. не виждам какво стискаш в ръката си. свещ. запали я.”

Българската литература

© 2001 Литературен форум