Литературен форум  

Брой 8 (449), 27.02. - 5.03.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Оля Стоянова

Анна Карина в София

 

Анна Карина - класическото лице на  Жан-Люк ГодарТова е историята на една млада датчанка, пристигнала в Париж на 17 години и рисуваща по тротоарите в Сен-Жермен-де-Пре. Тогава тя се нарича Хане-Карине Байер и е забелязана от фотограф, който й предлага да стане манекен при Коко Шанел, която я преименува много бързо: Анна Карина.

Това е един от начните да бъде представена Анна Карина. Онова, което остана недоизказано, е, че тя е не само фотомодел, филмова и театрална актриса, но през миналата година се престраши да издаде и първия си компактдиск.

През 1972 г. тя реализира “Да живеем заедно”, където е сценарист, режисьор и актриса едновременно. Снима се във филми на Висконти, Фасбиндер, Кюкър, Варда и много други. Френската публика познава Анна Карина преди всичко от филмите - “Малкият войник” и “Жената си е жена” на Жан-Люк Годар, “Тази вечер или никога” на Мишел Дьовил , “Монахинията” с Ривет, “Лудият Пиеро”, “След репетицията“ на Ингмар Бергман, “И ден, и нощ времето е хубаво” по Франсоаз Саган, от музикалната комедия “Ана” на Пиер Коралник. Точно в тази комедия и с песните на Серж Генсбур проличава музикалният талант на Анна Карина. По това време тя обаче категорично отказва да прави музикална кариера.

Точно на тази късна музикална кариера можем да станем свидетели. Концертът на Анна Карина е организиран със съдействието на Френския институт в България. Анна Карина работи с един от “най-талантливите млади композитори от новата вълна на френския шансон”, по собствените й думи. Става въпрос за Филип Катрин, който освен всичко друго пише и стиховете на песните й.

Това е. Другото, което сподели Анна Карина, е, че България й е харесала. Предвидила е най-разнообразна програма, докато е в София. Очаквала много публика. Харесал й снегът в София (“във Франция вали само дъжд” по думите й), харесали й манастирите...

Българската литература

© 2001 Литературен форум