Литературен форум  

Брой 11 (452), 20.03. - 26.03.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Оля Стоянова

Сult.bg и културата

 

Дали ще е казано накратко или пък обяснено надълго и широко - все едно, през последните месеци cult.bg изпълнява функцията на български сървър за изкуство и култура. Такова нещо доскоро нямаше. Или поне не в този вид. Или поне - не с всичката тази информация. Или може би поне - без тези амбиции.

Нещо ново е. Въпреки че това не е единствената му заслуга.

Сървърът има две версии - на български език, разбира се, защото се предполага, че голяма част от посетителите/потребители са българи, които така или иначе се нуждаят и търсят тази информация и на английски език, сякаш за да не бъдат нещата половинчати.

За краткото време на своето съществуване сървърът се превърна в твърде важно събитие за хората на изкуството, за културните институции, както и за по-широката общественост. Сървърът просто стана полезен. Необходим - от една страна, на хората на изкуството, на студенти, на актьори, художници и пр. От друга страна - създава пространство, където различните институции могат да обявят своите предложения и те да бъдат видени.

Неоспорим факт е, че досега липсваше инфраструктура в Интернет, осигуряваща системно и адекватно отразяване на събитията от българската и световната артсцена. Създаването на подобен сървър предоставя абсолютно всички необходими предпоставки за функциониране на динамична информационна мрежа, касаеща културния процес. Амбициите на сървъра са големи. Постепенно се оформят дискусии и обмен на идеи относно актуалните проблеми на съвременното българско изкуство. Основният смисъл на всичко това е да се оптимизират културните процеси и сътрудничество между съществуващите организации и институции, работещи в сферата на културата.

Порталният сайт е избран като основен интерфейс за достъп и навигация през всички различни области. Основните рубрики са: ВИЗУАЛНИ ИЗКУСТВА, ТЕАТЪР, МУЗИКА, КИНО, ИЗДАНИЯ И LIFE STYLE. И още професионални коментари, критики, визуален материал, снимки и видео за ВСИЧКО ТОВА, КОЕТО СЕ СЛУЧВА ТУК И СЕГА (девизът на сървъра).

Плюс още нови конкурси, нови предложения, които иначе трудно могат да бъдат изровени/открити от някъде. Конкурси, бюлетин, фестивали, конференции и връзки...

Визуални изкуства. Новини. Например - Сдружение Булевард и Център за медийни изкуства Интерспейс, София Филм Фест 2001 и Евро-български културен център представят Видеоарт-програма от 22-24 март с участието на гостите Лин де Мол (Холандия), Десислава Карушкова България/Холандия), Рене Беекман (Холандия).

Или The CIAC’s Electronic Art Magazine. The CIAC’s Electronic Art Magazine е списание за електронно изкуство, издавано от CIAC (Международен център за съвременно изкуство, Монреал), което фокусира въху уебарт от Централна и Източна Европа и вече е online.

Или - друго.

Или - трето.

Четвърто.

И т.н.

Хубавото е, че според някои, тези реални културни събития, реални културни срещи, виртуалната среда и пр. - ще компенсират донякъде липсата на Музей на съвременното изкуство в България.

Колкото до компенсацията - няма да заместят един Музей.

Но пък cult.bg е едно от хубавите неща, които се случиха от началото на годината на онези, които страдат от съвсем истинско любопитство по отношение на всичко свързано с културата.

Това поне е нещо.

Според създателите му cult.bg фокусира върху формите, определящи облика на съвременното изкуство. Акцентът е върху изложби, концерти, театрални постановки и филми, които представляват интерес за младите хора – тези, които са най-активни, когато става дума за Интернет. Неслучайно се представят и събития от субкултурната, клубната и ъндърграунд сцена.

Много важна част от сървъра е базата данни, наречена “Регистър”. Тя се стреми да представя пълна и изчерпателна информация за държавни и независими творчески организации, както и за отделни артисти. Има и много линкове към вече съществуващи сайтове на български и чужди организации. Богатството на сървъра е в това, че всичко, което интересува хората на изкуството, например, може да бъде открито накуп.

А това спестява много време.

И прави нещата по-интересни...

И така...

Текат началните надписи.

"Предстартово броене няма. Ти отдавна престана да броиш дните, сърфирайки в мрежата. Отдавна се отказа от това да разчиташ на виртуални приятели, които да бъдат като теб - интелигентни, съвременни, информирани, активни и... малко странни.

Дори в един момент започна да си мислиш, че хората, за които думичките “култура” и “съвременно изкуство” значат нещо, са взели да изчезват.

Спокойно! Те са тук. И ти си тук. И... ние сме тук.

Предстартовото броене започва отново."

Българската литература

© 2001 Литературен форум