Литературен форум  

Брой 12 (453), 27.03. - 2.04.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

АТЕЛИЕ

Надежда Ляхова

 

Надежда Олег Ляхова (р. 1960) завършва Националната художествена академия в София. Известно време се занимава с живопис и сценография. На алтернативната художествена сцена се появява около 1995 с пластики и инсталации от ръчно формована хартия. Особен успех представляват изложбите й „Варианти” (галерия „Ата-рай”, 1997), „Опити за измерване на времето” (галерия ТЕД, 1998) и „Сапунени отражения” (галерия АТА, 1999). Участва в изложбите „Каприз” и „Обсебване” на артистичната група „Осми март”.

Още първите работи на Надежда Олег Ляхова от хартия показват интереса й към материята и пространството, както и взаимодействието между двете. Във „Варианти” тя добавя и въздействието на звука като още една поредна доминанта върху възприятията. В „Сапунени отражения” се интересува от граничните състояния не само по отношение на пространството, но и на времето. В тази работа, която представлява отливки на собственото й лице от сапун, поставени във вани с вода и постепенно отмиващи се, художничката задава въпроси за живота и смъртта, за реалността и илюзията, за границите на идентичността и др. Търсенията й в тази посока продължават с работата „Нови Надежди”, където зрителят е поканен да вземе в ръка една ледена отливка на лицето на художничката и да усети как то се „изплъзва” през пръстите му. В пърформанса „Vanitas” всеки може да вкуси отражението на художничката, този път поднесено от сладолед. За Н. Ляхова нищо не е толкова конкретно, колкото изглежда, а вечни са само спомените. Неслучайно във века на електронните технологии тя използва обикновени предмети, които са или са били нечие притежание и продължават да носят спомена за него/нея. Опитът да се материализира именно тази човешка следа, невидимо полепнала по заобикалящите ни обекти, създава онова особено чувство, което излъчват работите на Надежда Олег Ляхова.

Мария Василева

Надежда Ляхова. Сапунените лица в ателието, 1 година след изложбата Сапунени отражения, 1999 Надежда Ляхова. Кокичета. АТА център за съвременно изкуство, София, 1998

(в книжното издание има повече произведения на Н. Ляхова)

Българската литература

© 2001 Литературен форум