Литературен форум  

Брой 12 (453), 27.03. - 2.04.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Елена Владова

За изложбата “Вар(т)на и компания”

 

За четвърти път в Художествената галерия “Борис Георгиев” във Варна и за трети – в обкръжението на артистична компания от цялата страна клуб “Вар(т)на” представи традиционната си изложба под мотото “Вар(т)на и компания” (8 февруари – 2 март 2001 г.). Съзвучното по идеи и търсения съобщество тази година бе най-многобройно, макар че някои от авторите повториха и дори потретиха участието си.

Поредната годишна изложба на клуба като че ли окончателно потвърди вече изтъкваното от някои изкуствоведи твърдения, че общите изяви на “Вар(т)на” не са подчинени на определен кураторски проект. Съзвучни са и думите на художника Владимир Иванов – един от учредителите на клуба, че “насочеността на изложбите на “Вар(т)на” трябва да се търси не в наличието на конкретна тема, а именно в нейното отсъствие и в присъствието на едни автори и отсъствието на други”.

Разноликото съвременно изкуство, което бе представено в изложбата, тази година се дължеше и на художници, чието участие в изложбата бе почти дебют. Тазгодишната изява на “Вар(т)на” бе най-силна откъм участието на млади автори – Виктор Петков и Руслан Даскалов (двама възпитаници на Варненския свободен университет), Ефросина Пенева, Драгомир Христов и Александър Иванов. За сметка на това присъствието на имена като Свилен Стефанов, Дан Тенев, Орлин Дворянов, Недко Буцев и Илиян Лалев в подобен пластичен форум не би трябвало да изненада никой, запознат със случващото се в страната в областта на съвременното изкуство. Най-изненадващото по-скоро беше отсъствието на изкуствоведи, чието главно участие трябваше да се състои в дебата по проблемите на съвременното изкуство, провел се ден след откриването на изложбата. Защото ако те се бяха поразходили само половин час дори из салоните на Художествената галерия във Варна, щяха да забележат, че показаните работи в изложбата поставят вече и въпроса за поколенията сред авторите, работещи в областта на съвременното изкуство, щяха може би да отчетат факта, че единият от членовете на “Вар(т)на” – Цветан Кръстев, участва (за първи път) в годишната изява на клуба с неучастието си. Иначе клуб “Вар(т)на” вече заяви бъдещите си намерения, поне до края на годината – да наблегне не толкова на изложбите, колкото на акциите; да започне да издава периодично печатно издание и да създаде своеобразно пространство “Ателие “Вар(т)на” (каквото допреди година бе това на варненското издателство “Зограф”), където да се правят изложби и да се срещат хора, а не само художници, които се интересуват от съвременно изкуство.

Българската литература

© 2001 Литературен форум