Литературен форум  

Брой 13 (454), 03.04. - 09.04.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Марин Георгиев

Вербално и реално

 

Ако четеш Вацовите издания – България е най-безнадеждната страна. Бедност, глад, престъпност, преследване на “честни” бизнесмени като Чорни, дипломатически войни...

Оплюха своето, оплакаха и ожалиха всичко срещубългарско.

Идеологическата парадигма си е същата както преди десет, двайсет, трийсет години... с една добавка, срещуположна на действителността: все по-нарастваща частна собственост, пазарна икономика, стабилен лев, бавен, но неизменен икономически растеж...

Странно, но съхранилият се комунистически пропаганден модел въздейства. Зомбирани читатели и зрители все повече ми заприличват на шопа, който вижда пред себе си жираф, но мърмори: “Е па това не може да го бъде”. Вербалното иска да измести реалното. За да се стигне до абсурда: искане оставка на правителството.

Поканиха ме – и то по погрешка – да участвам в неделно предаване на телевизия “7 дни” по повод оставката. Поколебах се като чух кои са опонентите ми, но приех.

И понеже знаех каква празнословна баталия ми предстои, потърсих помощта на статистиката.

Тъкмо ги издирих и ми се обадиха, че концепцията на предаването била сменена и... отпадам.

Отпадам, но остават фактите.

Само с една добавка: ако България нямаше добра вътрешна политика, не би имала добра външна политика. Международното признание на направеното от сегашното правителство е несломима реалност.

По-долу публикуваме част от причините.

 Основни икономически показатели

Българската литература

© 2001 Литературен форум