Литературен форум  

Брой 13 (454), 03.04. - 09.04.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Оля Стоянова

Видеоарт в рамките на София Филм Фест 2001

 

За пръв път в рамките на София Филм Фест е включена видеоарт програма. Според организаторите творбите са избрани специално за фестивала, за да търсят връзката между видеоарта и киното, телевизията и музиката.

Показани бяха творби предимно от холандски автори - Маринъс Бузъм, Петер Богерс, Барбара Висер, Лин де Мол, Рене Беекман, Брус Гремо и др.

Повечето от прожекциите предизвикаха голям интерес. Хора по пода, хора пред екрана, хора до вратата. Почитателите на видеоарта очевидно не се страхуваха от алтеранативата да са правостоящи, примерно. Залата се оказа прекалено малка.

Срещите с холандските автори, обменът на идеи и мнения също предизвика зрителския интерес.

Прожекциите на филмите на българите Михаил Димов, Васил Жечев, Красимир Терзиев, Десислава Карушкова (която понастоящем живее и работи в Париж и Амстердам), Боян Николов, Боряна Пандова и др. също напълниха залата. И отново хора по пода, пред екрана, до вратата. Но - вътре в залата.

Проектът е представен от Сдружение "Булеварт", и е в сътрудничество с Центъра за медийни изкуства Интерспейс, Евро-Български Културен Център, София Филм Фест. Програмата се осъществява и с подкрепата на Посолството на Кралство Холандия и Фондация Мондриан, Амстердам.

Българската литература

© 2001 Литературен форум