Литературен форум  

Брой 14 (455), 10.04. - 16.04.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Соня Стоянова

Дебат за бъдещето на Европейския съюз

 

Робер Шуман. "За Европа". Изд. "Книжен тигър". С., 2001.В края на март в Софийския университет "Св. Климент Охридски" се проведе открит дебат на тема – "Бъдещето на Европейския съюз и страните членки в него". Дебатът беше със специалното участие на бившия външен министър на Франция и настоящ европейски комисар – Мишел Барние и българския министър на външните работи - г-жа Надежда Михайлова. В дискусията се включиха преподаватели, журналисти, бивши и настоящи студенти…

Бяха обсъдени въпроси, свързани с разширяването на Европейския съюз, с укрепването на единната европейска валута и финансовата помощ отпусната за България под формата на субсидии, проекти и европрограми.

Мишел Барние призова българите да бъдат търпеливи и справедливи към постигнатите резултати, но и да имат доверие на управляващите ги. Защото проблеми и бюрокрация има не само в България. С тези въпроси се сблъскват навсякъде по света.

На срещата беше представена и книгата на Робер Шуман – "За Европа" - с предговор написан от д-р Желю Желев. Идеята, която е широко застъпена в книгата, е пълното обединение на Европа – т.е. единен Европейски съюз. Независимо от факта, че това ще бъде труден и продължителен процес.

"Изумително е, че в тази малка книжка са събрани всички големи идеи за Европа. Мисля, че за това тя може да бъде компендиум по демокрация, където опитните политици могат не само да научат много неща, но и да си подредят мислите за всичко онова, което се отнася за интеграционните процеси на нашия континент. За младите и начинаещи политици тя ще бъде една великолепна школа за обучение и възпитание в европеизъм" – пише д-р Желю Желев.

Робер Шуман (1886 -1963) е френски държавник, един от бащите-основатели на обединена Европа. Работил е за изграждането на европейските общности. Заема последователно постовете министър на финасите, министър-председател, министър на външните работи, министър на правосъдието. Заедно с Жан Моне през 1950 г. разработва т.н. план "Шуман" за създаване на Европейско обединение за въглищата и стоманата – първата европейска общност. От 1958 до 1960 г. е председател, а от 1960 до 1963 г. е почетен председател на Европейския парламент.

От книгата има какво да се научи.

Българската литература

© 2001 Литературен форум