Литературен форум  

Брой 16 (457), 24.04. - 30.04.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

 

Сп. "Летература". Бр.25, 2001.
Сп. "Летература". Бр.25, 2001.

В новия брой на списание "Летература" са публикувани още една част от наградените есета от международния конкурс за есе - Ваймар’99. Жан-Пиер Фай и "Прозрачният град" - пето място в конкурса "Да освободим бъдещето от миналото? Да освободим миналото от бъдещето", Михаил Епщайн и "Темпоцид: пролог към възкресяването на времето" - есето е отличено на осмо място, и Дзинмин Ван "Шахматната игра на бога: притча и философия" - шесто място в конкурса.

В традиционната рубрика BALKAN BLUES е включенено есето на Александър Шнел - "Времевото опростяване на смисъла". Александър Шнел е един от основателите на "Философско общество София" и съиздател на сп. "Khora". Завършил е философия в Сорбоната и Университет Париж ХII. През 1996-1997 г. е преподавал в Софийския университет.

Новият брой на сп. "Летература" включва още изследването на Тимоти Дж. Кларк "Бар във "Фоли Бержер". Тимоти Дж. Кларк е марксистки ориентиран изкуствовед, изследва изкуството във Франция през втората половина на ХIХ в.

Любомир Попйорданов.
Любомир Попйорданов. "Усещане за планина". Изд. къща "АС". София. 2001.

На 176 страници, илюстрирана с над 60 цветни снимки, картини и рисунки, книгата "Усещане за планина" на Любомир Попйорданов е събрала части от дневници, есета, интервюта и статии. И всичко това на една голяма тема - планината. После следват разкази за различни посоки и различни планини - за Хималаите и Памир, за Еверест и Анапурна, за Орловец и Мальовица, за Татрите и Рила, за Сахара и Родопите...

Книгата наистина създава онова особено "усещане за планина" - за вечерните огньове, за приятелите, за студа и трудностите, за опита и доверието. Срещи със световни знаменитости в алпинизма и катеренето. Спомени и добри думи за българските катерачи. За Людмил Янков, например...

"Стара дзен-поговорка гласи, че когато ви сочат Луната, трябва да гледате Луната, а не пръста, с който ви я сочат. Вярвам, че разкривайки чрез тези редове част от същността и етиката на катеренето, най-после в България то ще се измъкне от положението си на зле разбирана и посредствено практикувана спортна дисциплина. А и в по-общ план би било хубаво, ако като нация най-после потърсим същностното и отсеем зърното от плявата..." - пише Любомир Попйорданов.

Протестът на 39-те.Съставители: Ирен Рибарева и Вяра Николова
Протестът на 39-те.Съставители: Ирен Рибарева и Вяра Николова. С., 2000.

Книгата представлява първи по рода си опит за документално изследване на политическите процеси в България след 10.ХI.1989 г. Новото в книгата са записките от заседанията на напусналите Народното събрание депутати, т. нар. "Група на 39-те" и документи от най-важните събития, случили се през 1991 г. Стенограма от заседанието на политическите сили при президента; списък на получилите удостоверение за "чисто минало"; точен списък на депутатите, подписали Конституцията и др. Всички тези събития са представени хронологично и в контекста на най-важните събития. Началото на хронологичния обзор са изборите за ВНС (юни 1990 г.), а краят са парламентарните избори (октомври 1991 г.). Целият този документален подход е допълнен с интервюта с 22 участници, които отговарят на 5 еднакви въпроса за оценката им на тези събития и ролята им в политическия живот. Между интервюираните са Филип Димитров, Иван Костов, Желю Желев, Иван Куртев, Георги Марков, Едвин Сугарев, д-р Чирков, Георги Баев, Георги Коритаров, доц. Пламен Цветков и др. Книгата е едно предизвикателство към участниците в най-новата ни история да изследват драматичните процеси и събития през десетгодишния поскомунистически период.


"Писателят. Това красиво човечество. Васил Попов". Изследвания, материали, спомени. Национален институт "Нова българска литература" Велико Търново. Библиотека "Позиции". Фабер. 2001.

Поводът за съставянето и издаването на този сборник е 70 години от рождението на Васил Попов. През юни 2000 г. във Велико Търново беше организирана юбилейна научна конференция "Герои, времена, корени", посветена на творчеството на Васил Попов. Освен прочетените доклади на конференцията книгата включва още и други изследвания, архивни материали, писма, спомени. Целта, която са си поставили съставителите на сборника е книгата не просто да отреагира на една кръгла годишнина, а по своему да актуализара и да даде старт на назрялата потребност от "днешен прочит" както на творчеството на Васил Попов, така и на цялата българска литература от последните петдесет години.

Сборникът съдържа статии от Иван Радев, Запрян Козлуджов, Ралица Димитрова, Сава Василев, Владимир Сабоурин, Антон Гецов, Димитър Кръстев и др.

Включени са още спомени на Йордан Радичков, Антон Дончев, Йордан Вълчев, Марин Георгиев, Георги Марковски, Владимир Свинтила... В това число - спомените на латиноамериканските писатели Хоакин Гутиерес, Онелио Хорхе Кардосо, Артуро Коркуера за Васил Попов.

Българската литература

© 2001 Литературен форум