Литературен форум  

Брой 16 (457), 24.04. - 30.04.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

 

Рopstyle и за това къде живее Бог...

 

Бернар-Мари КолтесСписание Лик. Бр. 4, 2001.Революцията на попгодините - всичко експлодира: граници, нрави, музика. Изкуството излиза на улицата, консервите влизат в музея. 40 години по-късно попвълната залива парижкия център “Помпиду” с широкообхватна ретроспектива. Между Ленин и Ленън. За революцията на попгодините, за живота, изкуството и модата, за Анди Уорхол и Мао... За митовете от онези години. И за оцелелите митове днес.

Своеобразен акцент в броя е опитът за портрет или разгадаване на сложния свят на Бернар-Мари Колтес. Той не е само най-поставяният съвременен френски драматург в света, а и завършен писател. Колтес е преди всичко слово, както пише списание “Магазин Литерер”. И това слово - едновременно литературно и разговорно, може да бъде прочетено като модерна поезия. Патрис Шеро - режисьорът, с когото Бернар-Мари Колтес работи в продължение на десет години, разказва за Колтес - за човека, за твореца, за словото...

В новия брой на “Лик” става въпрос и за англопакистанецът Ханиф Курейши, който привлече вниманието на публиката с филма по негов роман “Интимност”. “Заради Ханиф Курейши ядох пердах. Наби ме баща ми и сега, като се сетя за здравите му юмруци, си мисля колко прав е бил...” - с тези думи друг писател - Сукхдев Сандху, започва представянето на книгата в London Review of Book.

В броя - Поля Александрова разказва за Нюйоркския университет, за артистичната атмосфера на Вашингтон Скуеър, за академичната атмосфера, за традициите и други работи.

А, да. И не на последно място въпросът - къде живее Бог? За различните отговори, за различните пространства, за различните хора... Камерата на немския фотограф Том Якоби е уловила най-невероятни митични места. Най-различни отговори. Визуалните медитации са събрани в книгата “Там, където живее Бог”. И пътят между Хималаите и Хебридите, между Папуа и “Свети Петър” в Рим... За тълкованията на пространствата. Плюс фотографиите, разбира се.

Българската литература

© 2001 Литературен форум