Литературен форум  

Брой 16 (457), 24.04. - 30.04.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Оля Стоянова

Рисунки на ромски деца

 

Това е името на изложбата, организирана в зала “Средец” в София на бул.”Александър Стамболийски” 17. В нея са представени около 60 рисунки на деца от село Боза, Севлиевско. Село Боза е от онези села, за които сякаш повече се говори в минало време. Затворено училище, без читалище, предимно и най-вече възрастни хора по пейките, по нивите, без детски градини... Предполагам все още функционират само онези жизненоважни центрове - кръчмата и хлебарницата, без които животът съвсем би замрял. Селото се включва в онзи списък от обезлюдени селца, от които се плашим. В списъка на селата, които имат история, но нямат - като че ли - бъдеще. Жителите на село Боза все още не са сведени до десетина и това е фактът, който подсказва някаква надежда. Постоянните жители са едва около 60-70 души.

Децата от ромската махала на селото посещават съседното село за училищни занятия, а рисунките си правят в ателието на художничката Диана Софрониева, която от няколко години работи в селото.

Цветовете от Балкана, горите и върховете, сюжетите от циганския фолклор, приказните герои, герои от книгите и телевизията, пъстрите цигански дрехи, много цветя, слънца, небе, къщи – това е характерно за детското възприятие, побрано в показаните рисунки. Диана Софрониева не е имала амбицията да създава школа, по-скоро е искала да даде възможност на ромските деца да открият красивото в собствените си възприятия.

Експозицията е посветена на 8 април – Международния ден на ромите, а организатори са Министерството на културата, Евро-Българският културен център и Програма “Рома” на фондация “Отворено общество”.

Това, което прави подредените картини още по-интересни, е , че на официалното откриване на изложбата присъстваха и част от децата от село Боза.

Българската литература

© 2001 Литературен форум