Литературен форум  

Брой 16 (457), 24.04. - 30.04.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Румен Спасов

Артхроника

 

"Българска светска живопис", която ще продължи през целия месец април в салона на Софийската градска художествена галерия е забележителна с няколко неща. Първо поради търсената и намерена приемственост между възрожденските ни школи и най-ярките представители на българската живопис от края на XIX и първата четвърт на XX век. Портретните образци от българската класика, дело на Николай Павлович, Константин Величков, Мърквичка, Антон Митов, Никола Маринов, тук са редом с пейзажи и композиции на майстори като Ярослав Вешин, Николай Райнов, Константин Щъркелов, Иван Милев, както и с непоказвани и почти непознати класически актове, като че изваяни от четката на класически западноевропейски майстори. Изложбата включва творби, създадени само до 1926 година, разколебавайки стандартните периодизации в изкуството ни. Светската ни живопис демонстрира свръхвнимание към личния свят на конкретни хора. Показани са и представители на институции, семейни и сантиментални състояния, образци на родната природа, архитектура, исторически сюжети. Сбирката, дело на изкуствоведа Филип Зидаров и неговия екип в СГХГ, показва и автентични предмети и мебелировка от официалния интериор на тогавашната епоха. Те очовечават цялостното впечатление на зрителя от тази, общо взето, консервативна в най-добрия смисъл на думата сбирка. Показани са възможностите на конкретни хора и на общество, отстояващи своето саморазвитие и способни да оставят автентични белези на ценностното си битие. Общество, чието естествено развитие в България, за жалост, по-късно през двайсети век бива прекъснато.

 

Галерия "Артамонцев" отвори врати на бул. "Витоша" 139, току пред входа на Южния парк в столицата. Михаел Артамонцев и съпругата му Силвия са съответно собственик и артистичен директор. Двамата са състуденти от Националната художествена академия, където завършват керамика през 1988 в класа на проф. Венко Колев. Убедени са, че в страната ни има много талантливи художници, но което липсва, е добронамереното им представяне. Липсва приятелят, който да ги разбира, но и да е заинтересован от адекватния им пазарен успех. Такъв приятел, според тях, може да бъде художникът-галерист. Първата изложба, която ще продължи до средата на април, е на две почти неизвестни, но много характерни художнички, завършили текстил в НХА при проф. Балев. Милена Дончева се представя с оригинални живописни платна, в които има много топлина, динамика и експеримент. Мила Динкова показва голямоформатни графични работи, които могат да бъдат определени като технологично преосмисляне на текстила. "Целта ни е да откриваме нови таланти, независимо от възрастта им", споделя Силвия Артамонцева. Стратегията на новата галерия не изключва и програма, озаглавена "Класици", както и един ежегоден пленер, който точно тази галерия, поради даденостите си, може да си позволи. До края на април се предвижда живописна изложба на Светла Христова и текстилни пана на нейната майка, рано напусналата този свят Снежана Попова. Убедени сме, че успехът на новата галерия ще бъде част от един нов характер на столичния град, характер, към който си струва да се стремим.

 

Годишни награди в няколко категории връчи столичната галерия "Ирида" за четвъртия си рожден ден. Самостоятелна изложба на миналата година е "Цветни рисунки" на Румен Скорчев, който получи от Петър Дочев, предишен носител на наградата, грамота и скулптурна пластика на Стефан Лютаков. Млад автор на "Ирида" за 2000-та е Биляна Джурджевич от Белград, чиято изложба "Бамби е мъртъв" наистина се запомни... Наградата за художествена публицистика се връчи на двама телевизионни журналисти - Петя Тетевенска от БНТ и Марио Трифонов от телевизия "Седем дни". За събитие на годината авторитетно жури утвърди "Светлинни проекции", показана през август и септември 2000 във Варненската художествена галерия.

До края на април в столицата могат да се видят три изложби на галерия "Ирида". Във фоайето на "Интерпред" е разположена сборната "Предложението" с 26 водещи автори на живописни, скулптурни и графични произведения, създадени през последните месеци. "С дъх на цветя" обединява в салона на "Интерпред" вдъхновени от цветята творби. Подборът е на изкуствоведа Георги Тошев (Бени). Тук могат да се видят класически платна на Владимир Димитров-Майстора, Георги Железаров, Бенчо Обрешков, Дечко Узунов, Зоя Паприкова, както и съвременни художници. В салона на ул. "Гурко" 27 е концептуалната експозиция "Пластове", резултат от творческото пътуване на художниците Ангел Станев, Емил Попов, Петър Дочев, Светлин Русев и Станислав Памукчиев в Тунис. Според организаторите "Пластове" ще се превърне в едно от събитията на настоящата година.

Българската литература

© 2001 Литературен форум