Литературен форум  

Брой 17 (458), 01.05. - 07.05.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

 

За австралийския разказ

 

Защо именно разказът е най-разпространената литературна форма в зората на възникването на литературата в Австралия?

Разказите в Австралия са национален литературен жанр.

Жителите на петия континент се опитват да обяснят тази особеност с младостта на държавата. "Ние сме за краткия разказ. Тежката словесност на английския роман не отговаря на духа на страната ни", пише литературното списание "Бюлетин", което първо в края на XIX век провъзглясява инициативата за създаване на самобитна национална реалистична литература. Формата на малкия литературен обем позволява бързо да се запечатат новите жизнени явления. В този смисъл австралийският разказ е винаги актуален.

Интересна е и своеобразната история на английските литературни традиции в Австралия - първо британска колония, после доминьон. Първите творби, появили се през 20-те години на XIX век в зеления континент, са натурална "трансплантация" на английската литература, нейно естествоно продължение. От там, с малко закъснение, идва повторението на английските просветителски, готически и романтични тенденции. Авторите от така наречения колониален период (до 80-те години на ХIХ век) са предвестници на австралийската литература. Школата от следващото десетилетие съзнателно декларира независимостта си спрямо английската литература. Донякъде нихилистичното отношение към богатите традиции на британската литература се дължи и на снобското презрение на австралийската върхушка към всичко местно и национално. По правило издателствата от онова време препечатват английски и американски автори, с редки изключения австралийци, чиито книги са одобрени в Лондон. След Втората световна война, австралийците вече са натрупали достатъчно литературен опит, но жанрът на разказа не загубва важността си.

Важна особеност на австралийския разказ е фактът, че той се предшества от устния разказ, роден на столчетата в бара, около лагерния огън, в столовата на работниците. Разказвачите са сезонни работници, златотърсачи, ловци на крокодили, фермери, укротители на диви коне. Джон Ланг е създател на първия художествен разказ - "Духът върху оградата", 1895 г. През 90-те години се формира групата около списание "Бюлетин" - Хенри Лосън, Луис Бек, Родерик Куин и др. Те пишат с характерния за епохата "австралийски комплекс за малоценност". Вторият период на развитие е свързан с автори като Дал Стивънсън, Дон Едуардс, Маргарет Трист, Катрин Причард и др. Именно те налагат творческата оригиналност и издигат австралийския разказ на световно ниво.

Българската литература

© 2001 Литературен форум