Литературен форум  

Брой 17 (458), 01.05. - 07.05.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Елка Димитрова

В задния план на мечтите

 

Защото аз се жертвах
за тебе - каза тя
с кука в гърлото ми
("Жертвен данък")

 

Кристин Димитрова, Поправка на талисмани, ПАН, С., 2001Новата книга на Кристин Димитрова повече от всичко ме изкушава да говоря за човешкото. За човека, който така открито се крие зад "стиховете" й.

Какво стои зад откровената до цинизъм взряност във "вътрешностите" на едно средностатистическо ежедневие? Едва ли би имало читател, който след прочита на тази книга да не остане с усещането за око с болезнено разтворени клепачи, дори, натрапва ми се думата, "разчекнати". Има някаква скрита дълбока тъга зад това деконструиране и реконструиране на човешки тела, същности, чувства - тъга, дотам дълбока, че едва ли би могла да бъде призната, т.е. произнесена в своя автентичен образ. И някакво трагично желание за живот, предварително обречено от априорния скепсис; едно любопитство към простите неща, отлагано поради съзнанието за химеричността на всяка простота. Изтънчената интелигентна чувствителност на Кристин Димитрова моделира стилистика, позната от предишните й книги. Своеобразният ироничен демонизъм (това, разбира се, е очебиен оксиморон), опасното сближаване на интелектуалност и безпардонно обругаване на конвенциите - така бих очертала оста, около която се подреждат фрагментите на тази книга, които не бих нарекла стихове. Постоянното пресягане отвъд разните скритости, с които грижливо се заобикаляме; подритването на късчета носталгии и сантименти и онова неизличимо впечатление за дисекция на съкровеното – това прави книгата модерна, при това - по-близка на "студената" англоезична традиция, отколкото на българския, малко чепат, недоизтръгнат от патриархално-чувственото лоно, "постмодернизъм".

Не ми се ще да цитирам нищо повече от "Поправка на талисмани", би било наивно. А и така човек винаги рискува да покаже не това, което... (както би казала Кристин).

Българската литература

© 2001 Литературен форум