Литературен форум  

Брой 17 (458), 01.05. - 07.05.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

СЪБИТИЯ

Петко Огойски.
Петко Огойски.
"Повод за живот". София. 2000

Редактор и съставител на книгата "Повод за живот" е Георги Ралчев, а поводът е 70- годишнината на Петко Огойски.

В своята книга с афоризми "Трохи от хляб", изд. 1996 г., Петко Огойски е написал: "Всяко дете е един автобиографичен роман в бъдеще време. То е главният герой, който го показва страница по страница на сцената на живота. На книгата се записва само ако е спечелил с нещо трайните адмирации на публиката!..."

"Повод за живот" включва "Битие и изход" (Из първа книга от "Записки за българските страдания 1944-1989 г.), родът и семейството на Петко Огойски в снимки, интервюта, "отзиви за личността, творчеството и дейността на Петко Огойски" от проф. Васил Маринов, Боян Болгар, Лазаринка Станишева, Яко Молхов, Любен Маслинков, Радой Ралин, Атанас Мочуров, Тончо Карабулков и др., отзиви от чуждестранни лица и институции.

Освен всичко останало книгата съдържа и стихове, авто-епитафии, афоризми и сентенции.

Книгата е ценна и с друго - съдържа пълния опис на публикации на Патко Огойски във вестници и списания от 1969 г. до края на 1999 г., както и пълна библиография.

С други думи - книгата прави опит да възстанови творчеството и личността на Петко Огойски. И успява.

Арундхати Рой.
Арундхати Рой. "Бог
ът на дребните неща".
Изд. "Хемус". С., 2001.

Младата индйиска писателка Арундхати Рой става световноизвестна още с първата си творба - романа "Богът на дребните неща". Той е издаден в Лондон през 1997 г. и за много кратко време се превръща в събитие в литературния живот на Европа и САЩ. Романът вече е преведен на десетки езици, а за него Арундхати Рой получава и наградата "Букър".

Сюжет на романа са драматичните събития в живота на едно индийско семейство. Това, което отличава романа от остналите е типичната индийска атмосфера, която пресъздава. Плюс религиозните и кастови предразсъдъци, неща от всекидневието, проза.

"Нейната реалност е магическа" - пише "Таймс". - "Тя притежава свръхизострена чувствителност за света на природата, за нейните ухания и миризми, за звуците й, за багрите и светлината. И съумява да пресъздаде съвсем осезаемо този свят, едновременно непознат и близък, в художествена проза с несравнимо изящество... Едно малко чудо на стил и човечност."

Самата Арундхати Рой е архитект по професия. Авторка е на сценарии за филми и есета.

Кирил Кадийски.
Кирил Кадийски. "Петте годишни времена и други стихотворения"

Нова книга на Кирил Кадийски, шеста по ред, се появи по френските книжарници. "Петте годишни времена и други стихотворения" представлява избрано и включва половината от творчеството на автора: над 80 творби. Изящното томче носи марката на "Льо Шерш Миди Едитьор", едно от най-престижните издателства за поезия в Париж, известно със своята поредица от тематични антологии, както и с прочутото списание "Poesie 1", запазило и до днес един впечатляващо висок за жанра тираж.

За отбелязване е, че останалите книги на Кирил Кадийски във Франция са публикувани в такива авторитетни издателства като "Белфон", "Фата Моргана", както и "Кайе бльо".

Стиховете в новата книга са преведени от известната българистка и популяризаторка на родната ни литература Мари Врина, а поетическата версия е дело на големия френски поет и есеист Жан Оризе, председател на "Академия Маларме". Той е автор и на предговора, в който дава изключително висока оценка за нашия творец, отреждайки му видно място сред фалангата на най-известните съвременни европейски поети.

Кирил Кадийски е сред участниците, които ще представят българската литература във Франция през месец май т.г. в рамките на програмата "Хубавите чужденки".

Българската литература

© 2001 Литературен форум