Литературен форум  

Брой 19 (460), 15.05. - 21.05.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

  С България в Словакия

Празнуваме българските празници

С Надя и Щефан Деметрови разговаря Оля Стоянова

 

Надя и Щефан ДеметровиНадя Деметрова е родена в гр. Бургас. По-късно следва в Музикалната академия в гр. София, където се запознава с бъдещия си съпруг - Щефан Деметер. От 22 години живеят в Словакия. Имат три дъщери. И не са преставали да се занимават с музика. А на срещите на "Съюза на българите и техните приятели в Словакия" присъстват винаги и двамата. Може би защото България вече много отдавана се е превърнала в обща тема.

 

- За толкова години прекарани в Словакия - успяхте ли да свикнете? Приличат ли си българите и словаците?

Надя: Не виждам много големи разлики между българите и словаците. Може би защото през цялото време се движим в такъв кръг от хора, с които ни сближават много неща. Повечето хора, с които общуваме са музиканти. Проблемите ни са общи. Може би Щефан има повече наблюдения. Аз не откривам големи разлики.

Щефан: Аз се чувствам много добре на сбирките на българите. Имам големи приятели сред тях. Организираме срещите си почти винаги около празниците - така че да можем всички да отпразнуваме събитието. Не пропускаме повече празници. Дати като 3 март. Дори 1 април отбелязахме подобаващо. Обикновено свирим и пеем много.

- Каква музика обикновено се изпълнява на тези срещи?

Надя: Българска музика. Преди години съществуваше група, която се занимаваше с възстановяване на български фолклорни празници, обичаи. Г-жа Херкова, се казваше жената, която ръководеше групата. Организираха се концерти, пееха се песни... За съжаление след смъртта на ръководителката на групата нямаше кой да се наеме с това дело. То изисква много свободно време и много отдаване.

- Липсвало ли ви е българското през тези години? Когато човек си тръгне от страната, обикновено чувствата се колебаят от апатия до носталгия...

Надя: Ние пътувахме много често до България. Едва сега - през последните години България ни липсва повече, защото нямаме такава възможност да пътуваме толкова често. Вече има много финансови причини, които ни спират да тръгнем.

- Имате три дъщери. Те говорят ли български?

Щефан: Разбира се. Те разбират български, въпреки че не го говорят съвсем свободно. Но умеят да комуникират, което е най-важно.

Българската литература

© 2001 Литературен форум