Литературен форум  

Брой 19 (460), 15.05. - 21.05.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Оля Стоянова

Салон на изкуствата...

 

По обичайното време, на обичайното място, с обичайната продължителност. И все пак този САЛОН НА ИЗКУСТВАТА не е старата песен на нов глас, както се казва обикновено. Тайната, била, в програмата. Откриването на Салона на изкуствата е като повдигане на завеса към един продължителен маратон на изкуствата - представят събитието организаторите.

Това, което е особеното в този Салон 2001, е, че тази година той е посветен на 20-годишнината на Националния дворец на културата. Съорганизатор на прояване е фондация "Ценности". Програмата "20 години НДК" не е тържествено честване, не е официално отбелязване на юбилей, а е поредица от прояви, дейности, с пряко или косвено отношение към годишнината, своеобразен реверанс към създателите, проектантите, строителите, монтажниците, въобще всички хора, които имат пръст в създаването на НДК.

Салон на изкуствата ще продължи до 30 юни и включва 3 500 програми, 117 отделни заглавия и много, много участници. В програмата са включени още артисти от Италия, Нигерия, Египет, Австрия, САЩ, Молдова, Дания, Югославия, Полша, Хърватска, Гърция, Турция - въобще - 36 страни.

Една от новите идеи в Салон на изкуствата е провеждането на Фестивал на поезията и издаването на "Антология 2001", където сто съвременни български поети ще бъдат представени с по едно стихотворение. Плюс традицонния вече пролетен Панаир на книгата. И отговорите на въпроса "За какво служи интелектуалецът?", публикувани в сборника с отличените есета в конкурса на името на Цветан Стоянов.

В програмата е включен и Първият фестивал на телевизионните прадавания за изкуство и култура - 2001 г. Като идеята е телевизионният фестивал "Осмата муза" да се превърне в ежегоден журиран показ на различен тип предавания от областта на културата.

В рамките на Салона на изкуствата 2001 ще бъде проведен и Летен фестивал на детските игри. Вокална студия "Дъга", групите "Пим-пам" и "Сладки пуканки", "Мини Роберта балет" и други имена...

Другото, което заслужава на всяка цена да се спомене от програмата на тазгодишния Салон на изкуствата, е филмовата панорама "Изборът на ФИПРЕССИ", Международният фестивал за малки театрални форми "Театър в куфар", първият международен хоров "Фестивал на светлината", Седмицата на испанското и ибероамериканското кино, VI фестивал на европейските филмови копродукции...

И така - събитието, т.е. събитията - предстоят.

Българската литература

© 2001 Литературен форум