Литературен форум  

Брой 19 (460), 15.05. - 21.05.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

  С България в Словакия

 

Надка НиколоваНадка Николова, преподавател по български език в Прешовския университет

"Нашата катедра има учебници. Проблемът на колегите в Банска Бистрица е, че не разполагат с лекторат. В Прешов няма такъв проблем. Благодарение на Българския културен институт имаме фонд учебна литература по практически български език. Признателни сме за помощта от страна на посолството ни в Братислава, на Шуменския университет. Но за съжаление, в момента т. нар. лекторска книжарница в София не функционира по неизвестни причини. Вече четири години по всякакъв начин – устен, писмен, личен, официален, ходя, моля, настоявам, защото тук нямаме елементарни текстове художествена литература. Народната библиотека не изпраща нищо. Оттам казват, че това е грижа на книжарницата към просветното министерство. Министерството пък казва, че тя е затворена. Лично аз съм купила един речник, за да има в катедрата. Липсват граматики, справочна литература".

 

Ян КаменистиГлавният редактор на вестник "Културни живот" Ян Каменисти

 

kzСедмичникът е издание на Асоциацията на писателските организации в Словакия. Вестникът има широка културна насоченост – литература, кино, изобразително изкуство, музика от всички жанрове, философия, образование.

 

 

 

LTСреща в Братислава на в. "Литературен форум" с колеги от сродното издание "Литературен тижденик". На снимката е редакторът Микулаш Кошан

Среща в Братислава"Литературни тижденик" е издание на Съюза на словашките писатели. Главен редактор на седмичника е Йозеф Боб. Изданието е с литературна насоченост, но освен художествени текстове, силно присъствие в него имат новините от различни сфери на културата, както и публицистичните статии по широк кръг проблеми.

 

Петер КашаПетер Каша е доктор по полска литература, заместник- завеждащ катедрата по славянски филологии в Прешовския университет

 

"Българският език в нашия университет засега не се изучава като отделна специалност, а в комбинация със славистика или нещо руго. Такава е системата. От началото на следващата учебна година ще преминем към друг модел, тези комбинации ще отпаднат и специалностите ще бъдат разделени. По този начин ще се разшири изучаването на български език, ще се увеличи броят на часовете и той ще може да бъде избиран от студентите като първи още в началото на обучението им. Проблемът е, че аз, например, чета лекции по славянски литератури, а нямам на базата на какво да се подготвя по българска – липсват текстове".

 

Посланникът ни в Братислава Яни Милчаков с част от екипа на в-к "Литературен форум"
Посланникът ни в Братислава Яни Милчаков с част от екипа на в-к "Литературен форум"

 

Българската литература

© 2001 Литературен форум