Литературен форум  

Брой 19 (460), 15.05. - 21.05.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

  С България в Словакия

Владимир ДимитровВладимир Димитров е председател на Клуб на българите в банско-бистришкия регион "Монтана". Роден е във Варна. От 1995 година живее в Словакия. Работи като масажист към държавни учреждения.

 

По неофициална статистика българите, т.е. онези, които се чувстваме такива, сме около 140 в региона на Банска Бистрица. Тук живеят и родени в Словакия хора от български произход – потомци на някогашните градинари. Навремето те са имали тук свой клуб, в който са се срещали, празнували са българските празници. Когато аз се заселих тук, се запознах с няколко семейства, дочух и за други българи и реших да направя опит да се организираме. Стана импровизирано. Поводът беше гостуването на ансамбъл "Зорница". Всеки покани познатите си и така се събрахме. За известно време бяхме секция на Културния съюз на българите в Словакия. След това начинът на организация на дейността за нас стана неподходящ. Стори ни се неизгоден фактът, че всичко свършва в Братислава. И тъй като всеки член на нашия клуб има стабилни позиции в Банска Бистрица, решихме да направим отделен Клуб на българите в банско-бистришкия регион. Тъй като Банска Бистрица е побратимен град с Монтана, ние приехме името на това българско селище, като поехме и посредническата функция между двете страни. Успехите ни тук са факт. Чрез нас тукашен фестивал взе участие в издание на фестивала "Варненско лято", а ансамбъл "Варна" към общината беше тук. Миналата година бяхме съорганизатори на Празниците на словашките народни въстания. Последното ни участие в местния културен живот беше представянето пред словаците на Петльовден.

Проблемът е, че ние, българите, сме признати тук за малцинство, но нямаме всички права на словашките граждани. Нямаме, да речем, право да гласуваме.

ЛФ

Българската литература

© 2001 Литературен форум