Литературен форум  

Брой 19 (460), 15.05. - 21.05.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

  С България в Словакия

За българския език

С Ленка Юхасова и Патрик Ориешик, студенти в университета в Банска Бистрица, разговаря Оля Стоянова

студенти в университета в Банска Бистрица- Какви са основните трудности, които срещате при изучаването на български език?

Ленка: Тук срещаме много трудности. Трудно намираме материали, учебници. Това са основните проблеми. Имаме само един-два учебника по български език. Дори в библиотеките трудно успяваме да открием материали. Учим главно по изрезки от вестници, различни статии. Проблемът е, че много трудно достигат до нас новини от България, нови книги, нова литература. Учим по 8 учебни часа български език в седмицата. Това не е много. Просто не е достатъчно.

Патрик: Освен че ни липсват убечници за българско изкуство, за теория, нямаме и добри учители по български език. Имаме само един преподавател. Това, което ни липсва, е, че нямаме с кого да говорим на български. Ученето на един език не се получава само с четеното на лекции. Друг е проблемът, че понякога учим по това, което случайно успеем да открием. В библиотеката има вестници от преди една година - "Труд" и "Монитор", така че това също е някакъв вариант за обучение. Нищо че това са почти архивни материали. Поне добиваме представа какво се случва в България.

- Били ли сте в България?

Ленка: Не.

Патрик: Аз бях преди много години, като малък. И имам много бегли спомени.

- Откъде идва интересът към българския език?

Ленка: Аз исках да следвам славянска филология. Това беше желанието ми, когато кандидатствах в университета. Избрах български и украински език.

Патрик: Аз си мислех още от началото, че това ще бъдат някакви "потребни" езици, ще ми бъдат от полза. Освен това тези езици са много близки до нашия. И хората си приличат.

- С това впечатление ли си останал от престоя в България?

Патрик: Да, приличаме си. Поне това, което се забелязва от пръв поглед.

 

Катарина СедлаковаКатарина Седлакова, преподавател по български език в основания през 1997 година факултет по славянски филологии към Университета в Банска Бистрица

 

"Студентите ни разполагат единствено с огромното желание да изучават български език. Те нямат допир до живата реч. Нямаме учебна литература, помагала, художествени текстове. Обучението се базира на различни публикации, които се ползват като материал".

 

Българската литература

© 2001 Литературен форум