Литературен форум  

Брой 20 (461), 22.05. - 28.05.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Оля Стоянова

Мария и картите

 

След "Боб" и "Високата есен на твоето тяло", "Флобер" е третата представена пиеса на Елин Рахнев. Текстът е написан специално за Мария Каварджикова, както казва самият автор. Постановката е на Елена Панайотова. Сценографията и костюмите - Елена Иванова и Анна Кирилова. Композитор е Георги Попов. Драматург е Андрей Филипов. Пространството е - Народният театър "Иван Вазов" - Театър на последния етаж, където "Флобер", въобще - балгарските пиеси, май се чувстват уютно.

И така - моноспектакъл. Мария Каварджикова и зрителите.

Една жена измисля свой свят. Една жена измисля и свой мъж. И всичко останало следва от това. Разговорите по телефона, изтеглените гласни струни, нетърпението, очакването, самочувствието, трептенето на гласа и онава коляно, вкусно като ябълка. Загадъчността и фетишът. Мисълта за пътуването като бягство, непознатите страни и картите. Убийството и чертането върху мъртвото тяло, остъргването, дълбаенето, бразди, пътища, планини, хълмове, долини, реки, пътеки и карти.

Една жена - Мария, разбира се, чертае карти и потъва в тях. "Някой ден ще потъна в Индийския океан. Като кораб, който пътува нанякъде и вече го няма..."

Карти по стените. Карти по пода. Мария стъпва върху картите. Мария гледа в картите. И е по-силна от мадам Бовари.

"Флобер" не е спектакъл, който може човек просто да дойде, да гледа и да си тръгне. Трябва повечко търпение. Друго състояние на духа, както се казва. Бавното произнасяне на думите, тишината, паузите мълчание... Дълго рецитиране на поезия, вникване във всяка дума, във всеки звук, вглеждане във всеки образ, който изплува. Това й е силата на тази постановка. Да може да се чуе бръмченето на мухите, потъването на корабите, да се видят петната по печката и онази особена походка на Мария, когато пресича улиците. После - звукът от пиенето на чаша вода, преглъщането, вкуса на амоняк в устата, пломбите. Всичко да се види. Да стане реално. Иначе няма да остане разбрана Мария - кърмачката на кораби, майката на всички кораби по земята. Иначе няма да остане разбран и "Флобер"...

Българската литература

© 2001 Литературен форум