Литературен форум  

Брой 20 (461), 22.05. - 28.05.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Оля Стоянова

Движения и неравновесия

 

Post scriptum. Бр. 3"Този брой трябваше да бъде посветен на Движението. Но като всяко нещо с характер списанието само си заяви темата: - НЕРАВНОВЕСИЕ. Тя просто дъхти от всеки текст. И на какво дъхти, като живеем така разкрачени между себе си и света, между тук и там, между..."

И така - НЕРАВНОВЕСИЕ.

Джърмейн Гриър и "Крайно време е истински да се ядосаме". Джърмейн Гриър е една от най-популярните феминистки в света. През 1970 г. става известна с книгата си "Жената евнух". Сега, трийсет години по-късно, Гриър е написала продължение на книгата си, която се появи и на българския пазар. "Смятам, че животът на жените по целия свят се е влошил за последните 30 години." Плюс интервю с Джърмейн Гриър за женомразието, пениса и какво е да си съпруга. Освен това - "...най-полезното нещо, което жената може да направи за обществото, е да бъде щастлива". В новия брой на "P.S." е включен и откъс от книгата.

Литературният експрес и въпросът "Какъв е континентът ни днес?". Отговор или разказ за преживяванията и впечатленията от днешна Европа на Виргиния Захариева - "Руска баня". Иначе литературният влак е европейски проект, чийто вдъхновител е Томас Волфарт. Той е замислил влака като лаборатория за паневропейски духовни изследвания. И убеждението на Виргиния Захариева, че "тепърва Европа ще бере плодовете на това, което покълна в "Литературен експрес 2000".

Първите плодове.

После Виктор Ерофеев и откъс от книгата "Мъжете".

Сулайма Хинд, която също е част от "Литературния експрес". Спокойствието, което излъчва и златната плочка на врата й със следния надпис: Господи, дари ме със спокойствието да приема нещата, които не мога да променя, куража да променя това, което мога, и мъдростта да направя разликата. Благодаря." За всичко останало - интервюто на Виргиния Захариева с авторката на бестселъра "Улични деца".

Елнар Гунарсон и "Писмо № 7". Амбър Нолен и " Tango nomade". Юлия Кръстева и текста - "Срещу страха от словесни нападки", особено полезен в днешната ситуация. Александра Аврамова и "Should I stay or should I go". Ирина Делина "In America".

И Ева Енслър с "Практически семинар за вагината".

Това, което не трябва да се забравя, е Зафер Галибов и неговите ДВИЖЕНИЯ.

Българската литература

© 2001 Литературен форум