Литературен форум  

Брой 20 (461), 22.05. - 28.05.2001 г.

 

СЪДЪРЖАНИЕ

КОНТАКТИ

АРХИВ

 

Румен Спасов

Артхроника

 

Адриана Гълъбова (1965) и Евгения Киселичка (1967) са българските участници в голяма изложба "Женски свидетелства", организирана от изкуствоведа Карин Естен и www.frauenart.de в Брауншвайг, Германия. Изложбата, събираща представени в Интернет жени живописци от различни страни, ще продължи и през май. Другите участници са художнички от Италия, Германия, Швейцария, САЩ, Турция.

"Балканско приятелство" се казва втората съвместна изложба на графичката Йозлем Калкан Еренус от Истанбул и живописеца Димитър Величков от София. Първата изява на родените през 1971 година автори бе през януари 2001 в Бурса. Настоящата им изложба, която може да се види до 6 май в галерия "Средец" на Евро-българския център, е под патронажа на посланика на Република Турция в страната ни.

"Във виното е истината" са нарекли заключителната си изложба организаторите на тазгодишния фест "Култура на виното". В СГХГ са подредени карикатури, шаржове и живописатира, посветени на вечната тема. Сред авторите са най-известните ни карикатуристи и графици, както и експериментатори от най-младото поколение в страната и от всичките пет континента.

"Алма @лтер" се нарича студентската театрална формация на възпитаника на полската режисьорска школа Николай Георгиев. Спектакълът се нарича "Или - или..." и може да се види пред аулата на Софийския университет. Интересът на студентите и университетските хора е предизвикан от директното говорене по "неудобни" теми, както и от изключителното пластично и органично актьорско самораздаване.

Николай Майсторов подрежда поредната си живописна изява на тема "Апокалипсис сега или винаги" по последната книга от Новия Завет. В галерия "Райко Алексиев" до средата на май са подредени монументалните и експресионистични платна (някои създадени специално за тази експозиция), в които съвременникът може да се самопознае чрез благотворния синтез по границата между литературно и пластично.

Българската литература

© 2001 Литературен форум